Пет планински понита на кралица Елизабет в имението Балморал, Шотландия, са починали от 2017 г. до сега. Причина за смъртта е мистериозната болест Equine Grass Sickness (EGS).

Всичко започва през лятото на 2017 г., когато умира 2-годишното конче Фриндли и 7-годишната му майка Клуни. По-късно през годината умира и 3-годишният Омар.

Снимка: Getty Images

През пролетта на 2018 г. в Балморал умират още две жребчета, което принуждава конюшнята да спре за известно време своята развъдна програма.

EGS засяга нервната система на животните и често е фатална за тях. Известна е на медиците от началото на 20-ти век, но науката все още не може установи какво я причинява.

Снимка: Getty Images

Имението в Балморал е на площ от 250 декара, а замъкът се използва като лятна резиденция на кралското семейство повече от 150 години. Програмата за развъждане на планински понита тук е от 2007 г. Малките, но много здрави животни са изключително подходящи за разходки и лов в Шотландия, както и за помощ в работата на фермерите.

„Още много трябва да научим за EGS. Работим в тясно сътрудничество с изследователския център в Единбург, за да помогнем за откриването на лекарство. Не знаем и истинските мащаби на опасността, тъй като не всички починали животни се тестват за EGS“ – споделя мениджърът на конюшнята пред специализираното списание British Horse Society, чийто патрон още от 1952 г. е именно кралицата.