В България има много магически места, които привличат хора от всички краища на страната в търсене на изцеление и изпълнение на съкровени желания. 

От векове хората смятат, че земите ни са заредени със силна енергия, която може да лекува физическото и душевното ни тяло.

Едно от тези места е пещерата Леденика, разположена на 16 км от град Враца, в Природен парк „Врачански Балкан“.

Тя е едно от най-забележителните природни образувания в България, има своята уникална и древна история. Учените предполагат, че пещерата е на повече от 2 милиона години.

ЛЕГЕНДАТА ЗА ВЪЛШЕБНОТО ЕЗЕРО

 

Най-завладяващата част от пещерата Леденика е малкото синтрово езеро, разположено в една от нейните зали.

Според легендата, водата в това езерце е вълшебна – изпълнява желанията на всеки, който потопи ръката си в нея, и дори лекува болести. Водата в езерцето се нарича „планински сълзи“, защото се вярва, че тя е образувана от сълзите, изплакани от планината. Заради това хората са убедени, че който се докосне до тази вода, ще види своето желание сбъднато.

В края на пещерните тунели се намира каменна чешма, която се пълни с вода от образуванията в Леденика. Легендата разказва, че ако човек е болен и измие очите и челото си с тази вода, той може да се излекува.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И ИСТОРИЯ

 

Леденика се намира на 840 метра надморска височина, в Стрешерския дял на Врачанската планина, в местността Леденишки увал. Името си пещерата дължи на млечно белите ледени блокове, които се натрупват в нейните зали „Преддверието“ и „Малката зала“. 

Тази природна забележителност е била известна още по време на османското владичество, когато овчарите са използвали прохладата ѝ за съхранение на овчето мляко.

Пещерата Леденика е картирана за първи път от Ненко Радев в началото на 20-те години на миналия век, а през 1927 г. местният собственик Христо Чомаков дарява 100 декара земя около нея на туристическото дружество „Веслец“, Враца.

Вътрешността на Леденика е хладна и влажна – температурата варира около 8 градуса, а влажността достига 92 процента. Пътят до пещерата преминава през красива гора и живописна местност, която е любимо място за отдих на жителите и гостите на Враца. 

Специалистите твърдят, че пещерата има „божествена“ акустика, което я прави още по-атрактивна за посещение през зимата и пролетта.

ЗАЩО ДА ПОСЕТИМ ЛЕДЕНИКА

 

Пещерата Леденика и вълшебното ѝ езеро привличат около 100 000 посетители годишно от страната и чужбина. Мнозина се изкачват по каменните стъпала до „Хладилника“ – вътрешна тераса в пещерата, където се намира езерцето на желанията. Най-запалените планинари продължават до последната и най-висока част на пещерата, наречена „Седмото небе“, до която се стига с помощта на стръмна желязна стълба.

Ако имате съкровено желание или мечта, която искате да се сбъдне, посетете пещерата Леденика и потопете ръка в студените води на вълшебното езерце. 

Вярва се, че лековитите „планински сълзи“ ще помогнат на всеки, който ги е вкусил и си е намокрил очите с тях, да намери решение на своите проблеми и да постигне вътрешно спокойствие и хармония.