Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosПринтирайте само най-важното
В служебната ви поща ежедневно постъпват хиляди имейли. Някои от тях автоматично отиват в Deleted items (изтрити писма), други обаче са изключително важни и в повечето случаи, за да има какво да ви напомня за тях, ги принтирате и оставяте близо до компютъра. В тези случаи е наистина важно да си позволявате да принтирате най-важното, тъй като хартията рано или късно ще отиде в коша за боклук. Напомнянки можете да си правите на десктопа на компютъра в текстови документи, вместо да изкарвате всичко на хартия.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosПреди принтиране – винаги Print Preview
Преди да разпечатате нещо винаги преглеждайте как точно ще изглежда, когато се принтира на хартия, за да не установите накрая, че не това е резултатът, който сте искали да постигнете първоначално. Тази опция притежава всеки Word документ – Print Preview.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosПринтирайте двустранно
Някои от по-новите принтери имат такива опции за двустранно принтиране. Ако и вашият случай в офиса е такъв – използвайте опцията. Ако ли пък не – тогава първо разпечатайте нечетните страници, след което върнете хартията в принтера и задайте отпечатване на четните като предварително сте обърнали листовете.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosНамалете големината на шрифта (кегела)
Ако след задължителното Print Preview се окаже, че на последната страница се тътрят няколко самотни реда, то намалете големината на шрифта, за да спестите един цял лист. Все пак преценете предварително дали намаляването на шрифта няма да ви създаде затруднения при четенето след това.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosСменете самия шрифт
Знаете ли, че смяната на шрифта може да доведе до спестяване на солидно количество мастило? Холандска компания, оценяваща консумативите за различни видове принтери, възложила на американски университет да използва шрифта Century Gothic за всички документи, които принтира. За една година учебното заведение спестило от мастилени и тонер касети около 100 000 долара. Според тестовете на сайта Printer.com Century Gothic и Times New Roman са най-икономичните за печатане шрифтове. Следващи в класацията са Calibri, Verdana, Arial и Sans Serif.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosПринтирайте като книжка
За още по-голяма спестовност, можете да се възползвате и от опциите, които притежава всеки Word – на всяка страница да бъдат отпечатани по две колонки с текст, вместо една. Така на един лист можете да поместите вместо 2 страници – цели 4. Много хора споделят, че това е по-лесен и компактен начин да събереш повече информация на едно място, вместо да я разпиляваш на различни страници, които след това да прелистваш…

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosВсяко бяло поле може да се превърне в бележка
И ако все пак след разпечатването последната страница е останала почти празна, не я изхвърляйте. Нарежете я и използвайте за бележки, които може да залепвате на монитора, за да ви напомнят за предстоящи срещи и неотложни задачи.

A знаехте ли, че:

  • За да бъдат произведени 9 хиляди листа хартия се унищожава едно цяло дърво
  • А всяко дърво произвежда достатъчно кислород за трима души
  • 40 на сто от боклука, който изхвърляме е хартия, която на това място би могла да бъде рециклирана
  • За производството на поздравителни картички годишно в Китай се отсичат 10 хиляди дръвчета
  • За отпечатването на неделното издание на Ню Йорк Таймс биват унищожени 75 хиляди дървета