Всеки, който пазарува с 2-годишно, знае как стоят нещата – събира набързо основните продукти и бегом към касата. Няма време за пресмятане – това скъпо ли е, онова дали е вкусно и заслужава ли си.

За щастие, в кварталния плод-зеленчук в София рядко ми се налага да мисля дали продуктите си заслужават, защото винаги са пресни, свежи и вкусни. Затова често грабвам няколко пакетчета или кутии и подавам към везната.

Днес обаче останах озадачена!

Наясно съм, че повечето плодове, на които сега започва сезонът, струват колкото половината ми бъбрек. Подавам на продавачката тарелка ягоди и малко грозде. През цялото време наблюдавам сина ми на 2 г. , който посяга първо към кутийка със скъпоценни боровинки – 100 г (буквално шепа и половина) – 4 лв., за която жената ме предупреждава, че лесно ще се отвори и ще се разсипят. Вземам пластмасовата кутийка и внимателно поставям „перлите“ обратно. Същото се случва с няколко други безценни блага през пролетта, като малини, кайсии и джанки.

 

Нямах време да огледам цените на малините, кайсиите и джанките, защото жената зад везната каза „20 лева и 20 стотинки“. Изобщо не си помислих, че се е объркала. Това е положението в момента.

Извадих парите и ги подадох. Както стана ясно, време за размисли, касови бележки и питане това колко тежи и онова колко му е килограмът, нямаше.

Снимка: Бистра Момова



Вече у дома имах възможност да анализирам ситуацията. На пакетчето грозде пишеше 13 лв./кг. Претеглих го – тежеше малко над килограм и 100 грама. Ягодите са малко над 500 грама. Направих си и снимка за спомен – как изглеждат 20 лева и 20 стотинки!

А ето и как се повишават цените на ябълките и бананите според Информационен портал за наблюдение и сравнение на цените на част от хранителните продукти в малката потребителска кошница в България. 

Снимка: .foodprice.bg


Портокали