С близо 16 хиляди километра брегова ивица и над 1000 острова, Гърция определено има какво да предложи на туристите лятото. Южната ни съседка е обичана дестинация за българите. 

Край Афитос
Снимка: Стефани Филева

Халкидики е едно от най-посещаваните места през летния сезон от българските туристи. Близостта на полуострова го прави примамлива дестинация за море. Той има три ръкава - Касандра, Ситония и Атон, като първият и вторият са местата, където туристите избират да отседнат по време на почивката си. 

Ще ви разкажем повече за първия ръкав - Касандра и защо младите хора избират именно него.

Пефкохори
Снимка: Стефани Филева

Касандра е най-западният ръкав на полуострова и най-гъсто населеният на около 80 км от Солун. Селцата са разположени на малки разстояния, затова никак не е трудно да се придвижвате между тях. Ако случайно не пътувате до там с кола, можете да си наемете колело, скутер или пък АТВ, с които да обикаляте. 

Още с пристигането на Касандра правят впечатление преобладаващите младежки групи. Разбира се, има и немалко семейства с деца, срещат се и пенсионери, но главните туристи са във възрастовата група 20-30. Това по никакъв начин не означава, че ръкавът е само за млади хора, но ако искате наистина да си починете далеч от шума и тълпите, може би ще е хубаво да изберете втория ръкав - Ситония.

Започваме отзад напред, но причина номер едно Касандра да е изборът на младите хора вероятно се дължи от части на разнообразния и богат нощен живот, който предлага.

Калитея е курортът с барове и дискотеки на всяка улица. Тук можете да откриете от традиционните закрити дискотеки, до откритите нощни заведения и барове по плажове. Изборът е голям, а купоните често продължават до разсъмване. Музиката варира от традиционна гръцка до световноизвестни хитове, познати на всеки. Както на гръцките плажове рядко се плаща за шезлонг и чадър, така и дискотеките често не изискват вход, само консумация. 

 

 

Друга причина ръкавът да привлича предимно младежи е разнообразието от дейности, които можете да откриете тук. Дните, прекарани на плажа, може да съчетаете или редувате с гмуркане с екипировка и инструктор, каране на paddle board (за който не се изискват специални умения) или пък разходка с лодка или корабче до Ситония и Атон. 

Плажовете тук също не са никак за подценяване.

 

Посиди е едно от местата, което задължително трябва да посетите. Пясъчната му ивица се простира навътре в морето, а слънцето тук залязва по-късно. 

Афитос е хълмисто село с калдъръмени улички. Плажът му е каменист, но ако сте фенове на шнорхела, тук подводният свят има какво да ви покаже. 

Егеопелагитика ни накара да се влюбим в широката му пясъчна ивица и кристално чистата синя вода. Плажът е спокоен и просторен с фин пясък. Тук може да се отдадете на  водни спортове, федербал и волейбол на брега. 

  • Ивет Григорова: Обожавам „Дюни”! Това е любимото ми място от нашето Черноморие
  • От „Топкапъ” до булевард „Истиклял” - история и шопинг в Истанбул
  • Ина Димитрова, инструктор по гмуркане: Морето е моят най-доверен изповедник и моят храм
  • Яна от морето: Иска ми се хората да се отнасят към Черноморието ни с по-голямо уважение
  • Топ места за снимки по Южното Черноморие
  • Снимки, от които да ахнеш! Фотографка улавя танца на слънцето и луната
  • Арх. Теодора Йорданова: Има хора, които нямат дом, но имат яхта и са далеч от лъскавия начин на живот
  • Есил Дюран: Морето е моето бяло платно, върху което рисувам живота си!
  • Стамена Дацева: Морето е сред най-големите ми любови, но и най-болезнената
  • Устието на река Камчия и неговите кротки крокодили