Най-значимото събитие от космическите мисии на 2020 според Светослав Александров е китайското космическо кацане на Луната. Той е блогър и автор на научно-популярните книги “Космическа колонизация – неосъществената мечта”, „Аз, виртуалният астронавт“ и др. В гостуването си в "Тази сутрин" споделя повече за най-значимите космически събития на 2020 г. 

Китайската космическа капсула „Чанъе-5“ се завърна след мисията до Луната в средата на декември. Апаратът донесе 2 кг проби от повърхността, а подобна мисия се прави за първи път от 44 години насам.

"Това е първата мисия, която се провежда след почти половин век", уточнява блогърът. 

И ако краят на годината се отбелязва с проби от Луната, то началото й беше също толкова силно, но слънчево. В космически план годината започна със забележителната мисия Solar orbitеr - до Слънцето.

"Много красива мисия, изстреляна още преди пандемията. Тя е съвместна на САЩ и Европа. Очаква се това да е първата мисия, която ще покаже как изглеждат полюсите на Слънцето", уточнява Александров.

През юли месец тази година са показани и първите снимки от тази мисия. Чрез тях учените са открили  структури, които не са виждани до този момент. Те приличали на лагерни огньове.

Повече за забележителните космически постижения през 2020 година - вижте на btvnovinite.bg.