От света на финансите и данъците, в необятната вселена на фотографията. Думата „Вселена” тук, съвсем не е случайна. Росица Димитрова решава да остави административната работа и да хване фотоапарата преди около 3 години. И бързо насочва обектива към небето. В началото на тази година си купува голям обектив, за да снима лунното затъмнение. А Луната веднага я пленява със своята красота.

Последният проект на Роси е озаглавен „Танцът на Луната” и проследява различните фази и пътят на земния спътник. Още от малка тя е пленена от нощното небе. Но всъщност всичко започва със Слънцето.

Снимка: Росица Димитрова

„В началото на година започнах да снимам аналемата на Слънцето – това е пътят, който то описва по небето, в рамките на една година. Идеята е да се снима от една и съща позиция, всяка седмица в точно определен час. Така малко по малко започнах да снимам и фазите на Луната, но по малко по-различен начин.” казва Роси.

За тези снимки обаче е нужна немалка подготовка. Щракването на обектива е само началото. Най-трудно е да си търпелив.

„Когато снимам звезди, ходя доста по-рано, може би час преди залез, което означава, че трябва да седя поне 5-6 часа на едно и съща място”, обяснява Роси.

Снимка: Росица Димитрова

Заедно с идеята за фотографски проект, преди  4 години тя създава и свой приключенски блог. Идеята ѝ е да разкаже на хората за своите пътешествия и да покаже огромната колекция от снимки.

Роси казва, че обича да търси скрити забележителности, дори в някои от най-големите мегаполиси. А Лондон е нейният безспорен фаворит.

„В блога имам много статии за града, но не показвам големите забележителности. По-скоро на фокус са красивите, цветни улички и любопитните телефонни кабинки.”

Снимка: Росица Димитрова

За Роси и небето, и градските пейзажи заемат важно място в сърцето й. И винаги е готова на някои лишения, за да направи перфектната снимка. Понякога ѝ се налага да става много рано, но казва, че за да усетиш наистина едно място, трябва да отидеш там сам.

И ако си мислите, че безсънието и задавaщата се зима спират Роси, помислете пак. Тя вече планира следващите си проекти и гледа в бъдещето. Наистина напред в бъдещето – следващта ѝ цел са слънчевите затъмнения през 2024 г. и 2027 г. А дотогава градските пейзажи у нас и в чужбина остават на фокус в нейния обектив.