„Никой не е в безопасност“, заяви заместник-кметът на Париж. Сериозно нашествие на дървеници тормози френската столица, която бе избрана за център на Олимпийските игри през 2024 г. Насекомите плъзнаха включително в кино салони, кафенета и влакове. 

Експертите предупреждават, че и в Обединеното кралство може да настъпи разрастване на огнищата на дървеници, тъй като насекомите стават устойчиви на отровите, пише DailyMail. Фирмите за борба с вредителите също смятат, че проблемът е голям, защото дървениците могат да се местят дори и само с багажа на пътуващите.

10 факта за дървениците, които непременно трябва да знаете. И дано не ви се налага да се сблъсквате с тях

1. Размер и външен вид

Снимка: iStock

Възрастните дървеници са малки, с размер на ябълкова семка, с плоска и овална форма. Те са червеникавокафяви на цвят, но след хранене с кръв могат да изглеждат по-тъмни и по-издължени.

2. Търсят топлина

Насекомите са привлечени от топлината и въглеродния диоксид, отделяни от спящите хора. Те умеят да разпознават тези сигнали и именно така откриват своите гостоприемници.

3. Хранене

Дървениците обикновено се хранят с човешка кръв, но не се ограничават само с нея. Те могат да се хранят и с кръвта на други топлокръвни животни, като прилепи, птици и домашни любимци.

4. Активни са по всяко време

Въпреки че дървениците често се свързват с нощно хранене, те могат да бъдат активни и през деня, ако са гладни и средата е достатъчно тъмна.

5. Не живеят само в леглата

Снимка: iStock

Въпреки че се наричат дървеници, тези вредители заразяват различни места извън леглата. Те могат да бъдат открити по различни мебели, пукнатини в стените, зад дъски и дори в електрически контакти.

6. Алергични реакции

Някои хора не реагират на ухапвания от дървеници, докато други получават алергични реакции. Те могат да бъдат от малки червени подутини до силен сърбеж и подуване. Според някои специалисти това е свързано с кръвната група.

7. Хитри вредители

Дървениците умеят да се крият. Вмъкнат в малки пукнатини и цепнатини, което ги прави трудни за откриване и премахване.

8. Предаване на болести

Снимка: iStock

Дървениците са неприятни и ухапванията им могат да причинят дискомфорт. Не е известно да предават болести на хората.

9. Продължителност на храненето

Дървениците обикновено се хранят около 5-10 минути преди да се върнат в скривалищата си. 

10. Устойчивост

Въпреки че екстремните температури могат да убият дървениците, те все пак са устойчиви. Могат да оцелеят при температури над 0°C и под 49°C.

Миризливките са други насекоми, които притесняват много хора. Вижте повече във видеото.