Стивън Кинг е един от най-известните и богати американки писатели, както и вероятно най-продуктивният в последните години. От 1976 г. насам, без изключение, авторът публикува поне една книга, а понякога и по повече. Тези произведения, както и екранизациите по тях, му носят милиони, но животът му не винаги е бил толкова хубав. В ново интервю Стивън Кинг разказа как е използвах хонорара от първата си книга, за да помогне на майка си да напусне работа и да умре на спокойствие.

Единствената мечта на Стивън Кинг през целия му живот е била да бъде писател. И макар да успява да продаде доста разкази на списания, Кинг четири пъти неуспешно пробва да продаде правата за роман. Чак през 1973 г., съдбата му се усмихва и авторът продава правата на романа „Кери“.

Хонорарът за изданието с твърди корици не е много голям, но Кинг е щастлив и го отпразнува с кашон бира (по това време писателят страда от алкохолизъм). Истинското чудо се случва когато успява да продаде и правата за издание с меки корици. Това му носи зашеметяващата за онова време сума от 400 000 долара. Изведнъж бедният 26-годишен мъж, който живее в каравана със съпругата и дъщеря си, става богат. И първата му задача е да помогне на жената, която е направила най-много за него – майка му.

Снимка: Youtube Screenshot

Аз и брат ми поговорихме, след това отидохме до Центъра за хора с увреждания „Пайнленд“, където тя работеше“, сподели Стивън Кинг. „Тя беше облечена в зелена униформа от изкуствена коприна и, никога не съм разказвал тази история, беше надрусана с лекарства, които се продават без рецепта. По това време вече имаше нетърпими болки. Брат ми и аз казахме „Мамо, приключи тук. Имаме достатъчно, за да се грижим за теб сега, защото купиха книгата за много пари и може да се прибереш у дома.“ Тя просто сложи ръце на лицето си и се разплака.

Снимка: Youtube Screenshot

Нели Рут Пилсбъри Кинг, майката на писателя, губи битката с рака малко след това. Тя никога не става свидетел на пълния успех на сина си, но поне научава, че той е успял да продаде роман. А това е важно, защото именно Рут Кинг е човекът, който е подкрепяла писателските амбиции на Стивън Кинг още от ранна детска възраст.

В мен трайно се е загнездило чувство за несправедливост, наследено от майка ми — казва Стив. — Ние бяхме малките хорица, с които непрекъснато се отнасяха зле. Бяхме деца без родителски надзор още преди този термин да бъде измислен, а майка ми работеше във време, когато жените най-вече чистеха мръсотията, оставена след другите. Тя никога не се оплакваше, но аз не бях глупав, нито сляп и придобих усещане за това, кой с кого злоупотребява и кой се разпорежда като господар с хората. Голяма част от тази несправедливост остана в душата ми и все още присъства в книгите ми.

Стивън Кинг, цитиран в книгата „Неспокойно сърце“ на Лиза Рогак

След като съпругът на Рут си тръгва, тя остава сама с две малки деца. Бедната жена трябва да работи на няколко места едновременно почти през целия си живот, за да издържа синовете си Стивън и Дейвид. Тя е страстен читател и купува цели кашони книги, които се продават с намаление. Така се запалва и страстта на Стивън Кинг към литературата.

Краят настъпи през февруари 1974 година. Дотогава част от парите за „Кери“ вече бяха започнали да се стичат и аз бях в състояние да поема някои от медицинските разноски — единственото хубаво нещо в цялата история. Бях с нея до самия край — живеех в задната спалня на Дейв и Линда. Предишната нощ се бях натряскал, но за щастие имах само умерен махмурлук. Никой не би искал да е с тежък махмурлук до смъртния одър на майка си.

Стивън Кинг, „За писането“

Днес Стивън Кинг е автор на зашеметяващите 62 романа и над 200 разказа. Богатството му се оценява на около половин милиард долара. Писателят живее в Мейн със съпругата си Табита Кинг (която също е съпруга). Той има три деца, две от които са писатели, както и съпругата му. Синът му Джо, известен с името Джо Хил, е много успешен в момента – автор е на бестселърите „Рога“ и „Носферату“.

Снимка: Getty Images

Рут Кинг не е единствената жена, на която Стивън дължи успеха си. Писателят се е бил отказал от идеята за „Кери“, докато съпругата му не го е извадила от коша и не му е помогнала да доразвие идеята си. Повече за Табита Кинг може да прочетете тук: