Амбър Хърд трябва да плати 15 милиона долара на бившия си съпруг Джони Деп за оклеветяване - това решиха заседателите на делото, което мнозина нарекоха "делото на века". 

Адвокатът на Джони Деп - Камил Васкес, заяви, че победата на актьора "потвърждава това, което казвахме от самото начало", а именно, че Деп е бил обиденият, а не Хърд. 

Васкес говори минути след като Деп спечели делото си за клевета срещу Хърд заради статията от 2018 г. във Washington Post, написана от нейно име за домашното насилие. Въпреки че Деп не беше назован поименно в статията, журито от седем мъже и жени реши, че изводът е ясен, че тя е говорила за него като за насилник - твърдения, които не може да обоснове. 

"Истината никога не загива", коментира Деп в социалните мрежи.

От своя страна, Хърд публикува емоционален пост в социалните мрежи, в който сподели, че сърцето й е разбито. 

"Разочарованието, което изпитвам днес, не може да се опише с думи. Съкрушена съм, че планината от доказателства все още не е достатъчна, за да се противопостави на непропорционалната власт и влияниеto на бившия ми съпруг" - написа тя в Инстаграма си.  

Решението на съда слага точка само от правна гледна точка, но емоциите продължават. Последваха множество реакции от страна на известните личности. Звездите се разделиха на две в мненията си, след като съдът се произнесе.  

Ейми Шумър показа подкрепата си за Хърд, като сподели цитат от феминистката журналистка и активистка Глория Стайнъм в Инстаграм. 

"Всяка жена, която избере да се държи като пълноценно човешко същество, трябва да бъде предупредена, че армиите на статуквото ще я третират като нещо като мръсна шега", гласи цитатът, който Шумър е добавила в подписа си. "Тя ще има нужда от сестринството си." 

Решението явно е изненадало и Шарън Озбърн

"Уау, не беше това, което очаквах. Искам да кажа, че исках Джони да спечели, но не очаквах това" споделя тя в UK's Talk TV. 

Грег "Роки" Брукс, който обвини Джони Деп, че го е ударил на снимачната площадка и заведе дело, очаквал с нетърпение своя ден в съда, въпреки победата на актьора в делото за клевета срещу бившата му съпруга, пише "Сън". Той твърди, че инцидентът се е случил през април 2017 г., докато двамата са работили заедно.

Адвокатът на Брукс - Пат Харис, е заявил ексклузивно пред изданието, че решението на журито няма никакво отношение към неговото дело: "Делото на Брукс не е за две холивудски знаменитости, въвлечени в токсична връзка. Става дума за нападение над трудолюбив член от филмов екип от страна на звездата на продукцията."

Снимка: Getty Images

 

 

Справедливо ли е решението на съда?

Дни преди решението на съда от движението Mee To излязоха със становище по повод асоциирането на името с делото Деп-Хърд. Според идеята е била манипулирана по време на процеса и нарекоха това "токсична катастрофа". 

"По-голямо от този съдебен процес и крайното решение на журито е движението, съставено от милиони оцелели, които се борят за своето достойнство и правото си да търсят справедливост" - гласеше част от поста. 

В продължение на месец и половина адвокатите на Джони и на Амбър призоваваха свидетели, които споделяха какво са видели и чули по време на кратката връзка и още по-краткия брак на двамата актьори.

Голяма част от зрителите на процеса, който се излъчва на живо, застанаха на страната на Джони Деп и обвиниха Амбър Хърд в лъжа.

Терапевтът Мартин Чолаков коментира какво издава езикът на тялото за Амбър Хърд в съда. 

Първото нещо, което ми прави впечатление, е специфична динамика и форма на устните, които от време на време приемат формата на една „колабирала“ позиция, която е много характерна за тъжните, огорчените и сърдити хора“, посочи той. „Допускам, че в живота на тази жена е имало ситуации, които често са я карали да се чувства по един от тези начини. Тези допускания може и да не са коректни с оглед на това, че тя е професионална актриса и цялото това поведение може да бъде изиграно. Но в контекста на напрежението, което се създава в подобна ситуация, често може да останем неосъзнати за движения, които се появяват в тялото.“ 

Ще унищожи ли делото движението #MeToo - четете в btvnovinite.bg.