Делото на Джони Деп срещу Амбър Хърд наближава своя край. В продължение на месец и половина адвокатите на Джони и на Амбър призоваваха свидетели, които споделяха какво са видели и чули по време на кратката връзка и още по-краткия брак на двамата актьори. Голяма част от зрителите на процеса, който се излъчва на живо, застанаха на страната на Джони Деп и обвиниха Амбър Хърд в лъжа. Защо стана така и има ли нещо в поведението на Амбър Хърд, което да намеква, че тя лъже?

 

Насилник ли е Джони Деп?

Помолихме психолога Мартин Чолаков, който е аналитичен психотелесен терапевт, да коментира езика на тялото на Амбър Хърд и нещата, които актрисата ни казва с него.

Най-напред искам да отбележа, че е невъзможно да коментирам съвсем коректно телесното поведение на госпожа Хърд, защото тя е снимана от горната част на торса нагоре и така характерни и издаващи специфична психологична и характерова динамика части от тялото - като ръце, корем, таз и крака в тяхната динамична версия, не се виждат“, посочи Мартин Чолаков. „С една дума, съм ограничен в това, което бих могъл да коментирам по тези видеа и бих желал думите ми да бъдат четени с уговорката, че това, което се вижда, вероятно съдържа една много малка част от истината в този казус.

И все пак часовете видео, които са достъпни за всички в интернет, съдържат достатъчно информация, която опитният психолог може да разчете в поведението на Амбър Хърд.

Формата на устните – тъга, огорчение

Първото нещо, което ми прави впечатление, е специфична динамика и форма на устните, които от време на време приемат формата на една „колабирала“ позиция, която е много характерна за тъжните, огорчените и сърдити хора“, посочи той. „Допускам, че в живота на тази жена е имало ситуации, които често са я карали да се чувства по един от тези начини. Тези допускания може и да не са коректни с оглед на това, че тя е професионална актриса и цялото това поведение може да бъде изиграно. Но в контекста на напрежението, което се създава в подобна ситуация, често може да останем неосъзнати за движения, които се появяват в тялото.

Накланяне на главата – от непреодолима обида до неразбиране

Второто нещо, което ми прави впечатление, е това, че тя много често накланя главата си наляво или надясно, особено в моментите, в които очаква да чуе въпроса на адвокатката на г-н Деп. Това може да индикира както това, че тя се опитва да разбере по-добре въпроса на адвокатката, така  и това, че в подобна динамика човек, често се опитва да застане над опита. Това често се случва при хора с ясно изразена нарцистична предиспозиция. Тука в тази динамика човек обикновено може да е изплашен от нещо или някой, като причините могат да бъдат от страха от излагане до страха от унижение. Тъй като в нейно лице аз виждам по скоро един горд и способен да се себеотстои човек ми се струва, че по скоро това накланяне на главата идва да покаже една непреодоляна обида, над която тя се опитва да застане, за да не изпитва болката от преживяното."

Реактивност на отговорите – увереност, която може да я вкара в капан

Третото нещо, което ми прави впечатление, е че г-жа Хърд, бивайки убедена в правотата и истинността си, става реактивна, закачайки се за темпото на задаване на въпросите от страна адвокатка Васкес. Това е трик, който адвокатите често използват, с цел да накарат клиента да се обърка и да се изгуби в показанията си - не защото са неверни, а защото начина, по който са подредени въпросите, може да накара хората да вярват, че човек дава погрешни показания. Тази реактивност на г-жа Хърд би могла да се дължи и на страха от това, че може да не бъде възмездена за страданията си, но това е предположение, което няма много стабилна основа, така че по скоро не бих го взел под внимание.

Камил Васкес – агресивна и настойчива

Камил Васкес е младата адвокатка, която представлява Джони Деп в съда. Това е първото голямо дело на адвокатката, която много бързо се превърна в медийна сензация. Ако Джони Деп спечели делото за клевета, със сигурност голяма част от заслугите ще са именно на Васкес. Ето как коментира нея Мартин Чолаков.

Адвокатката изглежда видимо агресивна в начина, по който задава въпросите. Има един момент, в който тя настоява да и бъде отговорено на въпрос, като много яростно прави движения с химикала, който държи, докато го замахва напред и назад.