Мексико се пренесе в ромския квартал Филиповци, заради снимките на холивудския филм „Спомен“ с участието на Лиъм Нийсън и Моника Белучи. Продуцент на филма е американецът от еврейски произход Моше Диамант, който е женен за българската блогърка Ирина Асиова-Диамант. В социалните мрежи пътешественичката сподели впечатленията си от ромите в квартала и разби някои от клишетата за циганската общност.

„40 години мъжът ми снима филми по целия свят. Над 300 продукции ли са, вече е спрял да ги брои. От пампасите на Аржентина до джунглите в Тайланд! Но твърди, че за първи път му се случва да не му изчезне от локация дори един кабел. Такава стройна организация и професионализъм Холивуд не е виждал. Не се шегувам. Аз лично сериозно преосмислям израза “циганска работа”.

Ирина се е разходила в квартала, който определя като “Филиповци, щата Тексас” и заедно със съпруга ѝ са се запознали с местния цигански барон. Много силно впечатление им е направило колко са организирани там като общност.

 

„И всичко се крепи на честната дума на Барона. Жоро Барона! Той и синовете му ми направиха ВИП тур из мексиканската махала. На Барона хасиендата е издържана в неокласически цигански барок… бели мраморни колони, бели рози и тераса с гледка към бараките на гетото. Местният магазин е добре зареден и цените са като при социализма. Уиски, цигари, фавли. Всичко излиза към 3,60 лв.“

Жоро Барона е имал възможност да се срещне и с някои от звездите във филма.

„Синовете на Жоро Мексиканеца ми събраха статисти, подредиха ги, и ги изрежисираха даже. Викат: Бавно ходете, а така, зад нея. Наснимахме се. Любимият ми кадър е този на Барона! Вижте го само как професионално ми позира с автографа от Лиъм Нийсън. To Barona with warm regards! На Барона с най-топли чувства! Тва няма сценарист, който да го измисли, бате. Даже и Кустурица. Само животът ражда подобни сценки.“

Филмът „Спомен“ е режисиран от Мартин Кембъл, който е известен с работата си по няколко филма от поредицата за „Джеймс Бонд“, „Маската на Зоро“ и „Вертикална граница“. Продукцията е заснета почти изцяло в България.