Тя има заразителна енергия и осанка. Няма зрител, който да остане равнодушен пред актьорските й превъплъщения. С лекота владее както драмата, така и комедията. Тя е жена, която разчупва стереотипите и не слага живота си в рамки, за да постигне и на пръв поглед невъзможното. Тя е Наталия Цекова – първата дипломирана актриса от ромски произход, завършила НАТФИЗ.

„Със сигурност това е моята сбъдната мечта“, каза Наталия в интервю за предаването „Тази събота и неделя“ по bTV. „И по естествен начин пътят ме доведе до това да кандидатствам в театралната академия.“

Твърди, че винаги е била уверена в себе си и смела в своите решения, никога не е имала притеснения, че ще бъде отхвърлена от общността на артистите поради факта, че е от ромски произход.

Снимка: bTV

Новината че Наталия е приета в театралната академия, е истинска изненада за нейните родители, които, въпреки всички трудности, застават зад избора на своята дъщеря.

„Приеха го след като аз много настоях да се занимавам с театър и с актьорска работа“, спомня си тя. „Иначе няма родител, който да подкрепи според мен така спокойно това решение на детето си, защото е ясно, че така в България е трудно.“

Снимка: bTV

Наталия Цекова е влязла в академията в много труден момент за семейството ѝ от финансова гледна точка. Въпреки това баща ѝ прави и невъзможното, за да може дъщеря му да следва мечтата си.

За талантливата Наталия актьорството е повече от професия, то е призвание. Зад всяка своя роля тя застава със собствена кауза.

Необикновената история на Наталия, истински прецедент в българския театър, вдъхновява режисьора и продуцент Вилма Карталска да я разкаже на публиката. Така се появява документалният филм "Моят цигански път".

Снимка: bTV

Година след премиерата филмът вече е обиколил множество фестивали по света и се радва на завиден успех, който нито Наталия, нито Вилма са очаквали. Защо историята завладява сърцата на публиката?

„Това е една история, в която виждаш един човек, който се бори и който успява в борбата си и не се отказва. И това мисля, че е много вдъхновяващо“, смята режисьорката Вилма Карталска.