По думите на фронтмена Мик Джагър, легендарната група „Ролинг Стоунс“ изпълнява песента „Brown Sugar“ всяка вечер от 1970 г. насам. С това обаче, поне засега, е свършено и музикантите повече няма да свирят хита. Причината – част от текста, в която се споменава робството.

 

„На златен бряг, кораб с роби, предназначени за памучните полета/ Белязаният стар робовладелец знае, че се справя добре/ Чуйте го как удря камшика жените около полунощ/ Кафява захар, как може да си толкова сладка?"

 

 

За последно групата е изпълнявала песента през август 2019 г. и оттогава тя е изчезнала от репертоара им. Едва тази седмица, след като беше запитан от журналист на „Лос Анджелис Таймс“, Кийт Ричардс разкри, че нямат намерение в близко бъдеще отново да я изпълняват.

Снимка: Getty Images

„Значи сте забелязали?“ - изненада се той. „Не знам. Опитвам се да разбера къде е проблемът. Не осъзнават ли, че е песен за ужасите на робството? Опитват се да погребат песента.“

През последните години, покрай възхода на движението BLM (Животът на чернокожите има значение), все повече създатели на филми, книги и музика трябва да се извиняват за неща, за които не са имали представа, че може да са обидни и да бъдат приети като расистки.

Миналата година музикалните групи „Дикси Чикс“ и „Лейди Антебелум“ промениха названията си (съответно на „Дъ Чикс“ и „Лейди А.“), заради далечна асоциация с робството в САЩ.

Музикантите от „Ролинг Стоунс“ обаче не губят надежда, че един ден критиците ще осъзнаят, че в песента няма нищо расистко и тя ще може отново да бъде свирена свободно.

„В момента не искам да влизам в конфликт заради цялата тази гадост“, каза Кийт Ричардс. „Но се надявам, че ще можем да възкресим това бебче в пълната ѝ слава по някое време.“

Снимка: Getty Images

Песента е важна за феновете на „Ролинг Стоунс“, защото е вдъхновена от любовния живот на култовия Мик Джагър. Той е имал връзка с чернокожата Марша Хънт и тя му е родила дъщеря във време, в което на междурасовите връзки не се е гледало с добро око. По тази причина връзката е трябвало да се пази в тайна.

Снимка: Getty Images

Именно тази несправедливост става причина за написването на „Brown Sugar“ и текстът, който заклеймява жестокостите на робството и расовите преследвания.

Повече за историята на „Brown Sugar“ и връзката на Мик Джагър и Марша Хънт може да прочетете в текста на Евгений Милов: