Какви яйца да боядисам? Домашни ли да купя или да заложа на по-белите, които продават в магазините, защото ще хванат по-лесно от цветната боя…

По-важно е да проверите дали яйцата ви са пресни, защото винаги ще бъдат красиви, щом ги боядисате за Великден. Ето как да разберете дали дадено яйце е старо или е годно за консумация:

Хладилник вместо стайна температура

Снимка: iStock

Естествената защита на яйцето срещу външни микроорганизми се нарича яйчен цвят. Цъфтежът по яйцата ви ще изчезне, ако ги измиете. Затова преди Великден не мийте яйцата, соито планирате да боядисвате.

Прясно снесените яйца, в зависимост от условията, могат да останат на стайна температура в продължение на няколко дни до седмици, ако цветът се запази. Ако обаче решите да измиете яйцата си, тъй като сте ги купили от супермаркета и цветът им вече е отстранен, те трябва да се съхраняват в хладилник. Ако яйцата ви вече са били охладени, трябва да ги консумирате значително по-бързо.

Има няколко неща, които можете да направите, за да се уверите, че яйцата, които имате, са все още годни за консумация:

1. Детайлите

Снимка: iStock

Преди всичко е добре да проверявате яйцата си за пукнатини по черупката. Едно напукано яйце може да има бактерии, които да се развиват в него, поради което то трябва да се изхвърли веднага.

Търсете тъмни линии и обезцветяване. По-лесно е да видите пукнатините по яйцата, ако ги стиснете леко. Ще бъдете шокирани колко много от тези малки линии ще откриете, щом започнете да ги търсите.

2. Тест за плуване на яйцата

Снимка: iStock

Налейте вода в голяма чиния и добавете яйцата, за да извършите теста за плаване. Помислете дали да не използвате голяма стъклена или прозрачна купа за оптимална видимост. Пресните яйца ще бъдат по-малко плаващи. По-старите яйца ще започнат да се движат във водата. Ако от яйцето излизат мехурчета, това може да означава че е счупено.

Естественият въздушен джоб на старото яйце в заострената му част се увеличава, това предизвиква загуба на влага и то започва да плува по-лесно във водата. Спуканото яйце също поема повече въздух и ако пукнатината е достатъчно голяма, започва да плува.