От няколко дни Софийската зоологическа градина има нови обитатели – индийските слоници Луиза и Фрося, които пристигнаха на 20 септември след двудневно пътуване от зоопарка в Аугсбург.

Животните бяха пуснати първо във вътрешните им пространства, където прекараха кратък период на аклиматизация. От два дни двете неразделни приятелки с любопитство опознават външното си заграждение. След консултация с гледачите им от Аугсбург, то е снабдено с подходящо за тях средово обогатяване, с което те са свикнали и харесват.

След като първото нещо, което направиха след пристигането, беше прашна баня, двете слоници вече се наслаждават и на кални такива, благодарение на душовете, инсталирани във външното им заграждение.

Достъпът за посетители все още е ограничен, докато тече адаптацията на слоновете, подчертават от зоологическата градина в София.

Фрося и Луиза са неразделни приятелки и имат интересни истории. Фрося е родена в Демократична Република Виетнам през 1980 г., а Луиза е родена през 1974 г. в дивата природа на Индия. Фрося е живяла в Московския зоопарк до 1988 г., а Луиза е живяла в Зоологическата градина в Берлин (Tierpark Berlin) от 1977 г. Там попада и Фрося през 1988 г. Двете се запознават и оттогава са неразделни. През 2020 г. заедно са преместени в зоопарка в Аугсбург поради започване на реконструкция на къщата за слонове в Tierpark Berlin.

И двата слона са изключително умни и се отличават с ярка индивидуалност. Луиза е доминантна, много внимателна, по-мързелива и обича да прекарва повече време във вътрешните пространства. Фрося е по-спокойна, обича да стои на открито и да контактува с гледачите си. И двете много обичат водата, да си играят с автомобилни гуми и да правят кални и прашни бани.

 

В обновените заграждения за слонове в зала “Гиганти“ са осигурени услови за отглеждането им съобразно техните навици – има басейни във външните заграждения, сенници, високо поставени хранилки и подходящо средово обогатяване като специална метална топка за слонове, гуми, дънери и пясък.

Двете слоници стават част от зооколекцията на Софийския зоопарк след решение на Европейската племенна книга за азиатските слонове. Софийският зоопарк заяви желанието си да получи нови слонове след смъртта на слоницата Артайда, която почина на 60 годишна възраст в края на 2021 г.

Зоологическа градина София има дългогодишна традиция в отглеждането на индийски слонове още от създаването си преди 135 години и на нейното лого е изобразен слон с корона.