Едва ли има по-запознат специалист с проблемите на едрите хищници и в частност мечките у нас от доц. Христо Михайлов, който ръководи катедра „Ловно стопанство“ към ЛТУ София. Потърсихме го за коментар по актуалната тема дали видеоклипът, на който мечки се разхождат по пътното платно и който се разпространява в социалните мрежи, е заснет в България – каквато е и хипотезата според първоизточника му. Мнозина обаче заподозряха, че клипчето не е нашенско. Ето и гледната точка на доц. Михайлов, който има дълъг стаж с работата с диви животни, специализирал е в Австрия и работи активно по проблемите на фауната в България, ловния мениджмънт, управлението на тези процеси и едрите хищници.

Снимка: Доц. Михайлов, Личен архив

Предполагам, че сте гледал атрактивното клипче с мечките, за което се твърди, че е заснето в района на Пампорово. Това така ли е според вас?

Аз смятам, че клипчето не е снимано в България. Моите аргументи са свързани с многократното излъчване на подобни клипове от района на Трансилвания, Румъния, каквито могат да се видят ежедневно. Освен това от катедрата, която ръководя, сме в постоянна комуникация с румънски колеги и зная за сериозните проблеми, които има в северната ни съседка по отношение на тези хищници. Не изключвам 1 процент и в България да се случи това нещо, което се вижда на клипа, защото и плътността на популацията на мечката в България нараства чувствително в последните години, но конкретно за този клип смятам, че е от Румъния.

Нещо повече - зная, че туроператори организират екскурзии в Карпатите, специализирани, целенасочени екскурзии за среща и наблюдение на мечки от страна на туристи, които търсят емоции и висок адреналин. А последната информация, която граничи в сферата на много нестандартния туризъм е не само да ви покажат мечка от автомобила, но да слезете от автомобила и тя да ви подгони. Това, разбира се, е неофициална и непотвърдена информации, която не изключвам като вероятност.

Безопасно ли е да стоим в колата и да снимаме мечка? Защо мечките се приближават толкова много до хората?

Да, безопасно е. Мечките са свикнали на храна, която туристите им подават, т.е., привикнали са на това, че колата е източник на храна и това е причината те да скъсяват дистанцията. Има и десетки случаи на къмпингуващи туристи, които оставят храна в автомобилите си в планинските части специално в Карпатите, както и в Словения, и затова там има табели, които предупреждават туристите да не оставят храна в колите или в палатките си, за да не предизвикват мечките, които имат отлично обоняние. Тези мечки, които виждаме от клиповете от Румъния са именно такива – привикнали са да им се подхвърлят плодове, ябълка и т.н.

Вижте колко сладки и срамежливи са пандите:

Споменахте, че мечките са проблемни? От какво естество са проблемите, които създават?
Да, мечката е сериозен проблем в Румъния, но аз имам притеснения, че може да се превърне в близките години и в сериозен проблем за България. Младите индивиди биват прогонвани от възрастните мечки от териториите, защото мечката е териториално животно и по-узрелите възрастни защитават териториите си и когато отгледат поколението си, те ги прогонват, за да могат да се размножават и да гледат следващото поколение. Тези млади мечки все още са неопитни, любопитни, непредпазливи и започват да скитат в търсене на свои територии. Даже за България бих казал, че подобни примери се наблюдаваха многократно – подобни проблеми имаше в смолянска област, пазарджишка област, много репортажи имаше от Априлци, Троянско, Габровско как мечки слизат в селата в светлата част на деня необезпокоявани и това предизвиква стрес и шок в населението. Тук дори не говорим за преките щети – разрушени пчелини, потрошени овощни дръвчета, нападнати домашни животни.

Снимка: iStock

Мечките от клипчето, което се разпространява, конкретно от кой вид са?
Мечката в Европа е един вид и тя е кафява. Изключвам бялата мечка, която се среща в северните части на Норвегия.

Значи е напълно възможно това да се случи  и в България – да снимаме клипче от колата си, докато покрай нас на пътя се разхождат мечки?

То се случва, разбира се. През месец май тази година с мои студенти бяхме на практика в Стара планина, когато получихме сигнал, че мечка се разхожда рано сутринта в периферните част на Габрово, сформира се екип, мечката беше заснета, пусна се клипче също. Тази мечка беше упоена в последствие и транспортирана във високите части на Стара планина, като й беше поставен радионашийник, за да може да се проследява. Но изненадващо мечката след десетина дни отново се върна в ниските части на населените места. Това действително са млади мечки, които са любопитни и непредпазливи, търсещи храна и простор, т.е. това показва, че териториите на мечките в планините у нас са вече наситени достатъчно. Така че и в България мечки се срещат, могат да се снимат, могат да се наблюдават, но винаги трябва да пазим прилична дистанция и в никакъв случай да не им подаваме храна от автомобилите, защото можем да ги раздразним и да ги направим агресивни.

Какво трябва да е поведението ни, ако видим мечка?

Трябва да сме спокойни, да не крещим, за да не предизвикаме хищника.. Когато сме съвсем близо до мечката – трябва да запазим хладнокръвие, бавно, спокойно, без резки движения да се отдалечим. Тя често се изправя на задните си крака, оглежда се любопитно, но рядко е агресивна. Това се случва най-вече когато защитава малките си. Особено внимателни трябва да сме, когато се движим в райони, в които знаем, че има мечки. Тогава трябва да сигнализираме за присъствието си, да не се движим потайно, да бъдем поне двама-трима, да говорим помежду си съвсем спокойно, а не високо, и ако съвсем случайно я срещнем, да запазим хладнокръвие.

Снимка: iStock

Мечките могат ли да бягат по-бързо от хората?

Могат да бягат и бягат по-бързо от хората, така че нямаме шанс да се спасим с бягство. Ако тръгнем да бягаме, можем да предизвикаме инстинкта за преследване на мечката.

Споменахте за туристически атракции в Румъния, при които можем да видим мечки на живо. В България има ли подобно нещо?

В България се организират подобни атракции за туристи в Родопите. Ловното дружество в град Девин например има организирани турове за наблюдения от специално устроени места, които се наричат чакала и са безопасни. Това са места, където ловците подхранват дивите животни като елени, муфлони, сърни, кози, диви свине и мечките се навъртат там, но късно вечер. Има и други места в България, където може да се насладите на тази голяма атракция – вероятността да я видите и дори да я снимате е голяма. Емоцията от срещата с този голям и величествен хищник е огромна.