В зоологическата градина на Стара Загора живеят 9 мечки, като през миналата зима само една е заспала. През студения сезон те стават доста бавни и лениви, но не изпадат в типичния за мечките зимен сън, пише БГНЕС.

„Миналата зима мечката е заспала в началото на декември, а през януари, както спи, е родила две мечета. Най-вероятно мечките не могат да спят зимен сън заради постоянното човешко присъствие, както и заради грижите, които полагаме всеки ден за тях“, споделя директорът на зоопарка д-р Ивелина Илиева.

Снимка: БГНЕС

През януари, когато стане много студено и натрупа сняг, мечките в зоопарка стават изключително лениви. Те излизат сутрин, за да похапнат обилно, след което се оттеглят за целодневна почивка във вътрешното помещение. През есенните месеци една мечка консумира по около 20 кг храна на ден. През пролетта тя яде средно около пет килограма храна, а през лятото – 10 кг.

Снимка: БГНЕС

Необходимостта от повече храна през есента е свързана с натрупването на мазнини, за да може мечките да прекарат цяла зима в бърлогите. Към момента нито една от 9-те мечки в зоопарка не е заспала зимен сън.

Зимният сън обикновено започва от ноември и продължава до март, но при всяка една от мечките е индивидуално. По време на хибернацията те не се хранят и не пият вода, но могат да бъдат провокирани да се събудят. Мечката не може просто да легне и да заспи, както е характерно за хората. Хибернацията настъпва постепенно.

Повече за зоопарка в Стара Загора вижте тук: