Аязмото и намиращият се в него зоопарк са незабравима част от детството на всички старозагорци. Ето защо винаги когато съм в града, водя сина си на разходка там. Този път видяхме обновения Летен театър, открит на 6 септември с концерт на Лили Иванова, както и зоопарка, чийто ремонт приключи през февруари.

Снимка: Васил Богданов

Зоопаркът изглежда много добре (особено на следобедното, кехлибарено слънце), защото за клетките е използван и доста дървен материал, създаващ усещане за повече уют и автентичност. Няма и помен от старите малки клетки, направени изцяло от бетон и телена ограда.

Снимка: Васил Богданов

Животните са всякакви – от чирпански гълъб през патагонска мара до бенгалски тигър, който лежи със затворени очи, без да обръща внимание на хорската глъчка и родителските крясъци от типа на „Марине, ела тука, штъ убия!“.

Снимка: Васил Богданов

Зоологическата градина в Стара Загора, втора в България след софийската, е открита през април 1957 г. Всичко започва година по-рано, когато войници от близкото поделение хващат елен лопатар.

Снимка: Васил Богданов

Градската управа решава да загради 4 декара в парк „Азямото“, а не след дълго там попадат и две мечета, дарени от ловци, които са ги заловили в Шипченския балкан.

Снимка: Васил Богданов

На детето толкова много му хареса съботната разходка, включваща и емблeматичния фонтан „Жабките“, че в неделя пак отидохме в зоопарка.

Снимка: Васил Богданов

Леко встрани от него има и друга приятна изненада, която граничи с шок за идващите от прескъпата ни столица – безплатна въжена градина за деца до 14-годишна възраст. Повтарям – безплатна. Детето (трябва да е високо поне 130 см) получава каска, седалка с карабинери и кратък инструктаж, а родителите попълват декларация за съгласие.

Снимка: Васил Богданов

Останалите снимки можете да видите в галерията горе.