В Зоопарка в Стара Загора беше снесено първото яйце от двойка белоглави лешояди. Яйцето е поставено в инкубатор в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“. Целта е да се осигурят максимално добри условия за излюпване на лешоядче, тъй като птиците са загнездили директно на земята и има вероятност яйцето да бъде счупено, поясни Андреана Дичева, сътрудник размножителна програма, проект "Светло бъдеще за черния лешояд" в "Зелени Балкани".

Снимка: БГНЕС

На бъдещите родителите е дадено изкуствено яйце, така че, когато малкото бъде върнато за доотглеждане, те да са готови да го приемат. Зоопаркът в Стара Загора разполага с една двойка белоглави лешояди, които през последните седмици са наблюдавани дали проявяват размножително поведение – строят активно гнездо и копулират, според което има голям шанс яйцето да е оплодено.

Снимка: БГНЕС

И двете птици са внесени в България от Испания през 2016 г. по проект „Нов живот за лешоядите“ и са освободени в природата с цел увеличаване популацията на вида. След като претърпяват инциденти и остават с увреждания, са дарени на Зоопарка в Стара Загора от екипа на „Зелени Балкани“ за волиерно отглеждане.

Снимка: БГНЕС

В България белоглавите лешояди са защитен вид. Екземплярите тежат 7 - 11 кг, като размахът на крилете им достига 260 – 270 см. Женските, както при повечето хищни птици, са по-едри от мъжките, припомня БГНЕС.

Темата за яйцето на двойката белоглави лешояди бе коментирана днес в „Преди обед“ по bTV.