Идва краят на кариерата на една от най-великите легенди в киното – неповторимият Джон Уилямс слага край на кариерата си. В момента той работи по саундтрака на петия филм за Индиана Джоунс, но не очаква да продължава да прави музика след това.

Снимка: Getty Images

„В момента работя по Индиана Джоунс 5, за който Харисън Форд каза, че ще му е последният филм“, сподели композиторът. „Форд е доста по-млад от мен. Помислих си, че ако той може да го направи, значи мога и аз.“

Снимка: Getty Images

Следващият месец Джон Уилямс ще навърши 80 години и макар че не е обявил официално пенсионирането си, вероятно вече му е време за почивка. Композиторът е бил номиниран за наградата „Оскар“ цели 52 пъти (изпреварен единствено от Уолт Дисни), от които е спечелил 5 статуетки. Той има още и 25 награди „Грами“.

Снимка: Getty Images

Джон Уилямс ще липсва на всички кинолюбители и на всички, които някога са работили с него. А никой не е работил толкова често с Уилямс, колкото Стивън Спилбърг.

Снимка: Getty Images

„Без Джон Уилямс велосипедите не летят“, каза Спилбърг, визирайки великолепната сцена от „Извънземното“, която е и емблема на продуцентската къща на Спилбърг.

Джон Уилямс и Стивън Спилбърг се запознават преди точно 50 години. От тогава композиторът е правил музиката за всички най-големи хитове на Спилбърг – „Индиана Джоунс“, „Списъкът на Шиндлер“, „Спасяването на редник Райън“. „Джурасик парк“, „Челюсти“ и много други.

Джон Уилямс стои и зад основната музика на обичани от поколения поредици, като „Хари Потър“ и, разбира се, „Междузвездни войни“.