Можете ли да си представите Индиана Джоунс без легендарната мелодия? И щеше ли поредицата „Междузвездни войни“ да постигне такъв феноменален успех, ако в сцените не звучеше музиката на легендарния Джон Уилямс? По всяка вероятност отговорът и на двата въпроса е „не“.

Снимка: Getty Images

Днес Джон Уилямс, любимият композитор на Стивън Спилбърг, навършва 89 години, затова нека да си припомним кои са най-успешните и незабравими мелодии в кариерата му.

Снимка: Getty Images

Но първо малко биографични факти:

  • Джон Уилямс е роден на 8 февруари 1932 г. в Ню Йорк.
  • Баща му е музикант, така че от него Джон наследява таланта си. Когато през 1948 г. се местят в Лос Анджелис, меката на американското кино, съдбата му да стане филмов композитор е предопределена.
  • За голяма част от мелодиите си Джон Уилямс черпи вдъхновение от двама композитори – Чайковски и Вагнер.
  • Той започва като композитор на телевизионни филми и сериали.
  • Още на 30-годишна възраст получава номинация за наградата „Еми“ – най-голямата награда за телевизия в САЩ.
  • Джон Уилямс има 5 награди „Оскар“ от общо 52 номинации. Той е най-често номинираният композитор в историята на киното и вторият най-често номиниран човек след Уолт Дисни.
  • Освен „Оскар“-ите си, Джон Уилямс има по няколко от всички най-големи награди за кино и телевизия – 4 награди „Златен глобус“, 3 награди „Еми“ и 7 награди БАФТА.

Най-голямото свидетелство за таланта на Джон Уилямс е музиката му, която е запомняща се и разпознаваема. Той е автор на някои от най-великите филмови мелодии в историята на Холивуд.

Снимка: Getty Images

На следващата страница може да се убедите, като чуете 10-те най-велики мелодии на Джон Уилямс, подредени от списание „Билборд“. Хващаме се на бас, че сте чували повече от една от тях >>>

10. Спасяването на Редник Райън

 

9. Хари Потър

 

8. Списъкът на Шиндлер

Награди: Оскар

 

7. Супермен

 

6. Извънземното
Награди: Оскар, Златен глобус

 

5. Близки срещи от третия вид

 

4. Индиана Джоунс

 

3. Челюсти
Награди: Оскар, Златен глобус

 

2. Джурасик парк

 

1. Междузвездни войни
Награди: Оскар, Златен глобус