Доктор Мартин Генов е водещ на рубриката "УспешниТЕ" в "Преди обед", където разказва истории за успеха на личности от различни сфери на живота. Но той далеч не е само това! Д-р Генов има точна ръка, с която прави прецизни разрези в пластичната хирургия, но и може да рисува красиво върху платното.   

Снимка: Мартин Генов, личен архив

Поканихме го като гост в темата ни "Рецепта за Коледа". Бяхме любопитни да разберем как прекарва празниците си един човек, който от малък е мечтал да стане не космонавт или пожарникар, а хирург. Вижте кой създава уюта в дома му и с какво тази година Коледа ще е по-различна за семейството му.  

Каква е Коледата на Мартин Генов и неговото семейство – като дете и днес, когато вече има свое семейство?  

В съзнанието ми Коледа е горящата камина, наситеният цитрусов аромат във въздуха, богатата трапеза, споделените мигове на близост. Време, в което мога дори за момент да се абстрахирам от напрегнатото ежедневие и просто да се насладя на престоя вкъщи.

Аз притежавам силен енергиен заряд и скуката ме изморява, така че в ранните часове на празника катеря планини, за да мога по-късно с чиста съвест да  седна на празничната маса.

Всяко дете асоциира Коледа с белобрадия старец - преди Дядо Мраз, сега дядо Коледа, както и подаръците от торбата му, аз не съм бил изключение.

Тази година ще се съберем на пищен обяд три семейства - нашето, на родителите ми и на родителите на жена ми. Всички са много ентусиазирани, защото е чудесно да можеш да видиш празника през очите на едно малко дете - нашата дъщеря. Дъгата от емоции, които изпитва, чистата радост, щастие, любов. Все неща, на които забравяме истинския облик, погълнати от ежедневните задачи.

Много е ценно да можем да отворим очи за тях отново. 

Снимка: Мартин Генов, личен архив

Ще бъде ли по-различна тази Коледа и с какво?  

Не бих казал, че самият ден ще бъде по-различен. Ще бъда с пациентите си до последно, работният график е пълен и първият свободен ден ще бъде 24 декември, така че все още няма да съм се настроил напълно на празнична вълна. Но пък веднага след Коледа сме планирали кратка семейна почивка, на която за първи път ще запознаем дъщеря ни със зимните забавления. Една от изненадите за нея е шейна, която нямаме търпение да изпробваме заедно.  

Написа ли писмо до Дядо Коледа?  

Щастлив съм, че и без да пиша писмо получавам топлина и обич от любимите ми хора под формата на емоции и подаръци, които тази година дори подраниха.  

Украсихте ли вече у дома?  

Разбира се, още в началото на декември. Домашният уют е поверен в ръцете на жена ми, а тази година към украсяването се е присъединила и едногодишната ми дъщеричка. За нея всичко е ново и пристъпва към него със силен интерес и дори еуфория.

Противно на нашето очакване, че ще бъде трудно да запазим коледната елха от будното й любопитство, тя е изключително внимателна и се радва без да прави бели.  

Снимка: Мартин Генов, личен архив

Имате ли определена семейна традиция по това време на годината? 

По традиция Коледа празнуваме в тесен семеен кръг. Това ни е втората с малката ни дъщеря. Обичаме споделените мигове заедно и вниманието под формата на подаръци, но интересното е, че почти никога не отваряме такива на Коледа, а си ги разменяме през целия декември.  

Любимата за теб рецепта за Бъдни вечер или за Коледа? Ще я споделиш ли с нас? 

Традиционно обичам сушените чушки с боб. Това е рецепта, която приготвяме единствено на Бъдни вечер. Другото задължително на масата е баклавата с шамфъстък или орехи. Не е най-здравословното нещо, но ние заменяме бялата захар с нерафинирана и се наслаждаваме на това сладко изкушение поне на Коледа.

Имам спомени от дете, когато заедно с майка ми правехме сладко от портокалови корички и коледни сладки. Но тайна семейна рецепта от книгата на баба нямам.

Като цяло съм привърженик повече на чуждестранните кухни и вкъщи е пълно с книги с тайландски, китайски, италиански и други рецепти. Падам си по кулинарните експерименти.

Разбира се, на Бъдни вечер и Коледа се придържам към традициите.

Снимка: Мартин Генов, личен архив

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел