От началото на есенния телевизионен сезон Петя Дикова отново е в ефира на bTV като един от водещите на „Тази събота и неделя“. Широко усмихнатата водеща застана рамо до рамо с Мария Цънцарова и всяка неделя  разказва теми, привлекли вниманието ѝ не само като професионалист, но и като майка. Пред редакцията на онлайн изданието на списание Grazia тя разказа за Петя като майка и за Петя като професионалист, за новите теми в предаването, за времето, което прекарва със семейството си и още…

От есенния ТВ сезон вече те гледаме в „Тази събота и неделя“. Как се чувстваш?

Изключително приятно е да работя с „Жена на годината“ Мария Цънцарова. Отдавна следя работата й и не си бях представяла, че един ден ще имаме общо предаване, каквото е „Тази неделя“. За продуцент имаме един от най-доказаните професионалисти у нас – Ралина Тропанкева, което е гаранция за изключителни гости, вълнуващи теми, любопитни репортажи и завладяващи интервюта. 

Какво е човек да работи в неделя?

Отвъд всякакви любезности, добрата химия с Мария и Ралина прави дори работата в неделя да не изглежда толкова страшна, колкото звучи. Подкрепяме се, допълваме се и не спираме да се смеем. Имам примера на тати, който десетилетия наред работеше в събота и неделя, така че съм свикнала от малка. Освен това, в кариерен план, си давам сметка, че в момента разполагам с повече ефирно време, в което да развивам темите и гостите, които интересуват зрителите, и вълнуват и мен. В личен план съм късметлийка, че децата спят до късно в неделя, а и, че Илиян е изключително отдаден баща. Докато станат и поиграят с влакчетата, багера или кончетата, и аз съм се прибрала.

Какво да очакваме от теб в предаването?

Знаете ли, аз съм доста скромен човек. Сигурно често не личи, но е така. Не обичам да започвам изреченията с „Аз”, не обичам гръмки и високопарни заявки за работата си, затова само се надявам темите и гостите, които разработваме с Ралина да са интересни, вълнуващи, любопитни, полезни, и ако може и да са забавни – това ще значи, че сме си свършили работата.

Вече, и като майка, ме вълнуват и доста по-различни теми от любимите ми изкуство и култура и нямам търпение да разкажем новите си истории за качество на живот, психично здраве, превенция на репродуктивни проблеми, профилактика на женски болести като рака на гърдата – които, хванати навреме, могат да бъдат лечими. За мен е много важно да даваме пример на онези дейни дами пред екрана, които се колебаят дали да станат майки или не, че кариерата им няма да пострада. Затова с много любов създадохме поредицата „Стола на мама“, в която вдъхновяващи жени със забележителни кариери показват, че децата и работата могат да вървят ръка за ръка.

Илиян ли гледа децата, когато си в телевизията?

През седмицата имаме железен график, в който нашите родители любезно предлагат свободното си време, в събота сме заедно и както казах, в неделя до обяд в къщата е мъжко царство.

Големият ти син вече разпознава ли те на екран?

Да, но тъй като той вижда и баща си, и моите родители на екран, мисля, че той просто приема  телевизията за най-масовата професия на света. Дори като го попитате какво работи, Сашето казва: „И аз съм в телевизията“. И в тази връзка, за съжаление невинаги успяваме да ограничаваме екранното време до 15 минути на ден, каквато е препоръката на педиатрите за до 3-годишните.

Какво правиш всяка събота и неделя? Извън участието ти в „Тази събота и неделя“...

Правя сандвичи, пасирам плодове или ги режа на парчета за из път, пътуваме сред природата, караме колело, плуваме или пък се излежаваме с дълга закуска с гушкане в леглото. И правим всичко по силите си децата да са добре – което ни е и работа на пълен работен ден без почивка.

Цялото интервю на Петя Дикова за graziaonline.bg вижте тук.