Кърменето на новороденото бебе е изключително важно за неговото здраве, като телевизионната водеща и майка на две деца Петя Дикова не пропусна да отбележи във Фейсбук профила си Световната седмица на кърменето (1-7 август).

"Breast is best"* пишеше в една от книгите, с които се опитвах да се подготвя за майчинството. Благодарна съм на децата, а и на тялото ми, че успях да ги кърмя доста дълго. Понякога се налагаше дохранване, но не се отказвах. Помня колко трудно започна всичко със Сашето и колко лесно беше втория път с Илиянчето. Помня вълнението, болката, после удовлетворението, вълчия глад и онези обратното-на-секси сутиени", пише Петя.

"Е, случваше се да кърмя и извън вкъщи и затова бързо свикнах да се крия, прикривам, увивам, повивам. Даже веднъж кърмих в бТВ, както и в гримьорната в Народния театър, но какво толкова - нали холивудските актриси ни показа, че може да нахраниш бебето си дори на червения килим. Да, при някои майки кърменето отдалечава от фигура, подходяща за "червен килим", но пък си струва всеки натрупан килограм", заявява ТВ водещата.

"Вярвам, че няма по-добър източник на хранителни вещества за бебето от майчиното мляко и гледам на кърмата като на "първата ваксина на бебето". С очите си видях моменти, в които детето не е добре и кърмата го спасява. Кърменето понижава риска майката и бебето да развият някои широкоразпространени болести", пише още Дикова.

"Всяка година в първата седмица на август светът отбелязва седмица на кърменето. В нея си струва да се замислим дали подкрепяме достатъчно майките, които искат да кърмят. Според СЗО, по света около 40% от майките кърмят поне до шестия месец на бебето. В България обаче този дял е много по-нисък - едва около 5% от майките хранят децата си само с кърма", допълва Петя.

"Тук специално внимание заслужават и родилките, които имат желание и старание, но не успяват. Не ме интересува дали някой избира да не кърми, но ако избере да го прави - то поне да среща подкрепа; не ме интересува кой къде избира да кърми - не съм противник на кърменето на публични места (от 2018 в САЩ кърменето на публични места е разрешено) - нека всяка майка прави най-доброто за детето си, дори и това да значи кърмене докато то стане на 3-4-5 години.

Тяхна си работа. Не знаех, че кърменето се счита за човешко право. Дано не се налага за него да се борят душички, тежащи няколко килограма", казва тя.

"Breast is best" – може да се преведе като "Кърменето е най-добрата храна