Най-скъпите рокли в историята на киното са произведения на изкуството. Появата им на големия екран направи филмите зрелищни, а техните собственици – модни икони на всички времена.

Киното е изкуство, което ни пренася в един по-вълнуващ свят с помощта на всеки детайл – от декорите до костюмите.

Дрехите във филмите не са само облекло за героя, облечен с тях, те са символ на епохата и целия живот на персонажа.

Защо обаче някои от тоалетите, които се появяват на екран, стават толкова ценни? Отговорът се крие в тяхната история, дизайн и, разбира се, влиянието, което са имали върху културата.

Златното наметало на Елизабет Тейлър във филма „Клеопатра“, 1963 г.

Снимка: Getty Images

Златното наметало от филма „Клеопатра“, носено от актрисата Елизабет Тейлър, е продадено в Christie's през юни 2011 г. за 237 500 долара. Емблематичният шедьовър на висшата мода е създаден от дизайнера на костюми Ирен Шараф. Ръчната му изработка отнема приблизително 2 500 часа.

Роклята на Дороти от „Магьосникът от Оз“, 1939 г.

Снимка: Getty Images

Филмът не само даде прекрасна приказка, но и стана пазител на емблематични образи в историята на киното. Една от тях беше синьо-бялата рокля на „Vichy“ на Дороти Гейл, създадена от дизайнера на костюми Адриан Грийнбърг. Направени са десет копия, като едно от тях е продадено на търг през 2015 г. за 1,5 милиона долара.

Детективската история на рубинените чехли обаче е още по-вълнуваща. Обувките от музея на Джуди Гарланд са откраднати през 2005 г. Полицията открива липсата им едва 13 години по-късно. Друг от чифтовете е купен от Леонардо ди Каприо и Стивън Спилбърг за най-малко 2 милиона долара и е даден на музея на Академията в Лос Анджелис.