Крал Чарлз III навършва днес 75 години, като не показва признаци на спиране на дейността малко повече от година, откакто стана крал след смъртта на майка си кралица Елизабет II.

Днес в столицата ще отекнат и топовни салюти в чест на рождения ден на крал Чарлз III. Британският монарх ще прекара деня в публични ангажименти, последвани от частна вечеря в резиденцията му в Лондон. 

Защитникът на околната среда през целия си живот ще използва деня, за да подчертае каузи, близки до сърцето му, включително посещение в център за разпределение на излишната храна със съпругата му кралица Камила.

По време на посещението той официално стартира проекта Coronation Food - инициатива, насочена към справяне с недостига на храна чрез преразпределяне на храна, която иначе би попаднала на сметището.

Чарлз също ще бъде домакин на прием в Бъкингамския дворец за 400 медицински сестри и акушерки като част от тазгодишните чествания на 75-ата годишнина на държавната Национална здравна служба (NHS).

Снимка: Instagram/@theroyalfamily

Хорът на NHS ще го поздрави с изненадваща песен за рождения ден, а оръдейни салюти ще прозвучат в Лондон и в цялото Обединеното кралство, съобщиха от Бъкингамския дворец.

С ден по-рано започнаха тази година празненствата за британския крал Чарлз Трети - той отбеляза още вчера 75-ия си рожден ден с триетажна торта и парти, устроено в негова чест, предаде ДПА.

Тържеството се състоя вчера в кралското имение в Хайгроув, в Югозападна Англия. На партито присъстваха членове на Националната здравна служба, представители на различни организации и представители на местните общини, навършващи също 75 години.

Местен хор изпълни песента "Честит рожден ден" за държавния глава. Трапезата за партито беше дело на кулинарния виртуоз Реймънт Бланк, а настроението се поддържаше от изпълненията на Лий Джон от бандата "Имаджинейшън", популярна през 80-те години на миналия век.

Снимка: Getty Images

Накрая възникна шеговит дебат как да подходи кралят към рязането на тортата за рождения му ден и от кой етаж на сладкиша да започне. Кралят избра да отреже парче от най-долния етаж на пандишпановата торта "Виктория",  приготвена в негова чест. Докато режеше парчето, аудиторията го аплодираше.

Торта и пеене

76-годишната Камила веднъж разкри, че известният крал работохолик е особено претенциозен, когато получава подаръци.

„Ще ви кажа, че той е най-трудният човек на света за купуване на подарък... Обича да прави списък с неща, които желае, така че да трябва да се справите точно“, каза тя.

Той обича "торта и малко пеене", каза тя, но добави, че често е трудно да го накара да си почине.

Вечерното тържество ще бъде посетено от близки роднини и приятели, въпреки че отчужденият му по-малък син Хари ще липсва.

Говорител на принц Хари и американската му съпруга Меган опроверга съобщенията, че те са отхвърлили поканата на краля.

Снимка: Getty Images

39-годишният принц Хари и 42-годишната Меган Маркъл напуснаха кралските си задължения през 2020 г. и се преместиха в Калифорния.

Оттогава те отприщиха порой от критики към кралското семейство, което доведе до обтегнати отношения с баща му и разрив между Хари и по-големия му брат, престолонаследника принц Уилям.

Снимка: instagram.com/theroyalfamily/

Дипломат

Принц Чарлз Филип Артър Джордж е роден на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец, първото дете на бъдещата кралица Елизабет II и принц Филип, херцогът на Единбург.

Когато навърши 70 през 2018 г., Чарлз се пошегува, че това е „тревожно“ и че е придобил „всички белези, които вървят с напрдването на възрастта му.

Чарлз отбелязва своя 75-и рожден ден в същата година, в която беше коронован, и само седмица след отварянето на парламента на Обединеното кралство за първи път като суверен.

Снимка: Getty Images

Подобно на майка си, която почина на 96-годишна възраст през септември 2022 г., Чарлз поддържа натоварен дневник с кралските задължения въпреки напредването на годините си.

Но Ед Оуенс, кралски историк и автор, каза пред АФП, че Чарлз е поел по-активна роля на международната сцена от покойната Елизабет.

Чарлз е приел ролята на "вид международен водещ дипломат на Великобритания" и Британската общност.

Той също така показа, че е щастлив да говори открито по трудни въпроси, свързани с колониализма и Британската империя.

При посещение в Кения по-рано този месец Чарлз призна, че "няма извинение" за злоупотребите от колониалната епоха, извършени в източноафриканската държава, пише още БГНЕС.

„Той се изправя срещу някои от тези по-проблематични истории по начин, който Елизабет II никога не би направила“, добави Оуенс.