"Срещата ми беше много впечатляваща. Случи се в Уелс, където специално пътувахме по повод представянето на забележителните килими, които се тъкат в Костандово."

Това разказа в специалното дигитално студио на btvnovinite.bg пиар експертът Ива Екимова. В него, в продължение на 5 часа, ви показвахме и разказвахме най-интересното от коронацията на Чарлз Трети. 

През 2008 г. се свързват с ива Екимова, за да популяризира факта, че българи тъкат килимите на кралския двор. 

Снимка: Министерство на туризма

"Чарлз Трети има фонд за опазване на световното историческо наследство. Искахме да привлечем вниманието на този тръст към българските килими. Връзката е един стар другар на Чарлз, който беше в търсене на начин да се съхранят килимите в кралския двор. Той намери начин в Костандово да бъдат произведени със същото качество и орнаменти" - сподели тя подробности.

Снимка: Министерство на туризмаПромяната в състоянието на тогавашните килими наложило дори затваряне на библиотеката на кралица Виктория. Впоследствие тъкачите от Костандово успели да възпроизведат този килим с абсолютна точност. Работели по зададена снимка, размери и мостри на самия килим. 

"Когато пристиигнали власинките, те имали различен цвят от основата до върха.Трябвало с абсолютна точност да се възпроизведат цветовете. Характерно за Костандово е, че вълната им е изцяло екологична. Това е една от причините от кралския двор да направят това дългосрочно партньоство. Самият крал е с изключителен респект към природата." 

Повече вижте във видеото. 

Не пропускайте интересните материали от коронацията тук.