Резиденцията на британския посланик на столичния бул. „Васил Левски“ крие неподозиран оазис – градина по всички правила на британската естетика, в която дори има дърво, засадено от самия крал Чарлз Трети - тогава принц на Уелс.

Орехът е засаден от Негово Кралско Височество на 7 ноември 1998 г. Времето в този ден е типично британско и всички са с чадъри в двора, докато засаждат фиданката.

Оттогава са минали 25 години, като днес дървото се извисява гордо в градината на резиденцията на британския посланик, а височината му вече надхвърля 5 метра.

Градината, в която е посаден орехът, е разкошна.

Перфектно окосена зелена морава, в която краката ти потъват като в килим, покрита с глицинии тераса, рози, изобилие от лалета, автентични пейки – всички създава усещането, че си стъпил на истинско парче британска земя.

Снимка: Евгений Милов

А за всичко това се грижи един човек – българинът Валентин Въльовски, който наскоро получи изключително престижно отличие от Обединеното кралство.

Снимка: Евгений Милов

Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на британското посолство в София, получи Медала на британската империя от крал Чарлз Трети за принос към укрепването на британско-българските отношения.

В продължение на 30 години Валентин Въльовски развива и поддържа градината на резиденцията на британското посолство в София, която напълно заслужено е наричана най-добрата представителна градина в България.

Снимка: Евгений Милов

Градината има 38 дървета от 13 различни вида, 30 пълзящи рози от 15 вида в различни цветове и 300 розови храста от 40 вида.

Вижте сами за каква красота става дума във видеото най-горе!