Следва разказ за пътя на една млада българка, завършила в университета в Единбург и носителка на редица международни награди и стипендии. Защо избира да се върне в пловдивското село Тюркмен и да се развива като учен в България? 

Снимка: Sandra Angers-Blondin

От градинката си в село Тюркмен Гергана преподава онлайн на над 3000 души от целия свят. Връща се в пловдивското село преди 10 години, за да се грижи за дядо си.

"Когато дядо ми се разболя, той се чудеше кой ще полива градината и така много естествено се случи аз да си дойда на село и да полея градината. След това му показвах снимки, за да го успокоя, че доматите са наред. И някак си от едно идване да полея градината, така минаха 10 години", казва Гергана.

Снимка: Sandra Angers-Blondin

"Най-хубавата промяна, която ми се е случила до момента, може би е точно това, че дойдох да живея тук на село. Някак си успях да събера моите различни светове – хем да не късам своята връзка с България, хем да продължавам напред в науката", допълва тя.

Гергана е еколог. Завършила е в Единбург. Три пъти ходи не експедиция в Северна Канада. Работила е по проучвания и в Австралия. През 2019 г. печели финансиране на National Geographic Society за млад изследовател.

Снимка: Sandra Angers-Blondin

"Причината да замина да уча Екология в чужбина е, че видях един начин на преподаване и на образование, който е малко по-отворен към целия свят. Видях учени, които хем са водещи в областта си, хем са експерти, но в същото време подкрепят младите учени", споделя Гергана.

Мечтите й обаче са свързани с България. Смята, че бъдеще в науката би имала и тук - вижте повече във видеото в сайта на bTV Новините.