Музикалният продуцент Фил Спектър почина на 81-годишна възраст в затвора. Мъжът, който е продуцирал някои от най-големите хитове на „Бийтълс“ е едно от най-големите, но и най-опозорени имена в музикалната индустрия. По официална информация Фил Спектър е починал от естествена смърт, но всекидневникът "Лос Анджелис Таймс" съобщава, че близък на семейството е посочил като причина COVID-19.

Фил Спектър работи като продуцент на последния албум на легендарната британска група „Бийтълс“. Част от този албум са безсмъртните хитове “Let It Be” и „Across The Universe“. След разпадането на легендарната група, Спектър продължава да работи с Джон Ленън и с Джордж Харисън.

(на снимката горе: Фил Спектър и Джон Ленън)

Той е работил и с групата „Ронетс“. Докато още е женен за първата си съпруга, певицата Анет Мерар, Фил Спектър започва връзка с певицата Вероника Бенет, която по-късно става известна като Рони Спектър.

След като Рони и Фил се женят, двамата осиновяват момче, а по-късно, като коледен подарък за съпругата си, Фил Спектър осиновява още двама близнаци.

След смъртта на продуцента Рони Спектър сподели в Туитър:

Да работиш с Фил Спектър означаваше да работиш с най-добрия. Толкова много неща обичам в онези дни.
Влюбването беше като приказка.
Магическата музика, която правехме, беше вдъхновена от любовта ни.
Той беше гениален продуцент, но лош съпруг.
Музиката е вечна 1939 – 2021

Макар да са перфектна двойка в професионално отношение, бракът им изобщо не е щастлив, както става ясно от съобщението ѝ.

В автобиографичната си книга Ронет споделя, че е била подложена на тежък психически тормоз от страна на съпруга си. Мъжът я е заключвал в имението им в Калифорния и ѝ е забранявал да приема участия, за да може да контролира напълно живота ѝ кариерата ѝ. През 1972 г. младата жена, тогава на 28 години, бяга от дома си боса, за да потърси помощ от майка си.

През 1974 г. двамата се развеждат, като Ронет успява да получи правата над децата им и над всички бъдещи печалби от песните, които са записали, докато са били заедно. Тя обаче твърди, че Фил Спектър е наел човек, който е опитал да я убие.

Синовете на покойния продуцент също разкриват шокиращи подробности за живота си с него. Те твърдят, че осиновителят им ги е заключвал и ги е принуждавал да правят секс с любовницата му.

Снимка: Getty Images

Продуцентът в крайна сметка е осъден, но за съвсем друго престъпление – убийство.

На следващата страница може да прочетете повече за убийството на актрисата Лана Кларксън, за разследването и за присъдата на Фил Спектър, както и да разгледате снимки от съдебната зала >>>

Убийството на актрисата Лана Кларксън

През 2003 г. актрисата и модел Лана Кларксън е на 40 години. Тя има роли предимно в телевизията.

Рано сутринта на 3 февруари актрисата се запознава с Фил Спектър и отива с него в имението му. Малко по-късно шофьорът на продуцента чува изстрел в къщата, а няколко секунди по-късно Фил Спектър излиза навън и заявява: „Май току-що убих човек“.

Когато полицията пристига, открива трупа на Лана Кларксън. Забелязват, че по лицето ѝ има кръв и установяват, че в починала от изстрел в устата.

Столът, в който е намерен трупът на Лана Кларксън
Снимка: Getty Images

Въпреки че шофьорът на продуцента твърди, че е видял оръжието в ръката на шефа си, по-късно полицията не намира негови отпечатъци върху револвера, който е произвел фаталния изстрел. Самият Спектър твърди, че Лана се е застреляла сама, без да иска, докато е целувала пистолета.

Снимка: Getty Images

Фил Спектър излиза на свобода под гаранция от 1 милион долара.

Къщата, в която е загинала Лана Кларксън
Снимка: Getty Images

Въпреки че мъжът не се признава за виновен и защитата му има достатъчно аргументи, за да бъде оправдан, миналото му изиграва важна роля в процеса. Някои от бившите му приятелки и любовници споделят, че продуцентът е заплашвал и тях с оръжие, което е насочвал към лицата им, за да им попречи да си тръгнат.

Пистолетът, който е погубил Лана Кларксън
Снимка: Getty Images

През 2009 г., 6 години след смъртта на Лана Кларксън, Фил Спектър е признат за виновен и получава присъда от 19 години. През април същата мъжът влиза в затвора, където остана до деня на смъртта си на 16 януари 2021 г.

Фил Спектър влиза в съда
Снимка: Getty Images

Присъдата на Фил Спектър и историите за насилие и злоупотреба, които излязоха наяве покрай развода му с Ронет Спектър и покрай процеса за убийството на Лана Кларксън, са черно петно, което никога няма да може да бъде изчистено, но въпреки това никой не отрича приноса му за музикалната индустрия. Ако вирусът не го беше убил, Фил Спектър щеше да има възможност да излезе от затвора през 2024 г.