Доротея Борисова избра да се занимава с мода, повлияна от майка си - дизайнерката София Борисова, създателка на утвърдената и популярна Модна къща „Romantika Fashion”. Дъщерята получи отличието „Дебютиращ млад дизайнер 2022” на наградите „Код Фешън” с колекцията си „Vogue”, която e и първото й абитуриентско предложение. За настоящия сезон Доротея Борисова направи втората си колекция „Starlight” („Звездна светлина”).

„Тоалетите са много екстравагантни, съчетават много цветове, дантела, естествени камъни, пера... А материите, с които работя са предимно ръчно шити дантели, истински камъни „Сваровски”, фин тюл. Всяко момиче може да намери роклята за себе си, както и да открие себе си”, категорична е младата дама.

Доротея, какво търсят абитуриентите, кои са актуалните цветове и форми?

„Starlight” – новата ми колекция абитуриентска мода, разбира се, че съдържа рокли в актуалните за сезона цветове, а това са по-пъстрите тонове – фушия (цикламен), неоново зелено, мента... Но както всяка година и тази предимно се търсят тоалети в черен и в телесен цвят. Много малко са по-екстравагантните желания, свързани с по-ярки нюанси. И определено дългите рокли са предпочитани, затова и с всяка изминала година късите стават все по-малко желани. Когато се взимат по-мини тоалети, те обикновено са за изпращането в училище или за събирането с роднини и приятели преди самия бал. Не са малко клиентките, които избират комбиниран аутфит - къса рокличка и шлейф, който го преобразява в дълъг. Наблюденията ми са, че 70% от момичетата държат роклята им да е по тялото и да е дълга.

Няма спор, че роклята е предпочитана, но има ли момичета, които държат да са по-различни – с панталон, гащеризон... ?

Тази година, за съжаление, те са много малко. Може би са пет момичетата, които са заложили на панталон с боди, на гащеризон и въобще на по-разчупено облекло.

Това не е ли предпоставка за уеднаквяване на абитуриентките?

Има такъв момент... За щастие в модна къща „Romantika Fashion” всяка една рокля е индивидуална, ръчно изработена, както и записваме от кое училище в столицата е момичето, което обличаме в конкретния модел. А, ако то е от друг град, отбелязваме и града, което при нас е практика от близо 15 години, именно, за да не се дублират тоалетите.

Налага ли ти се да съветваш младите клиентки, че това, което искат, няма да им стои добре?

Доста често ми се случва да убеждавам момичето, че било то заради височината или фигурата й, както и цвета на кожата й, предпочитания модел, не е подходящ за нея. Резултатът от моето мнение е 50 на 50% (усмихва се), защото има клиентки, които са категорични какво искат и не правят компромис.

Снимка: София Борисова/архив

Има ли тази година момичета, които са те изненадали с желанието си?

Това е много интересет въпрос! Две от абитуриентките тази година много приятно ме изненадаха. Едното момиче е заложило на екстравагантна рокля, инспирирана от „Мет Гала” на Джена Ортега, която нашумя със сериала „Уензди”. И такъв редизайн трябваше да направим, че да бъде абитуриентска рокля, но и да отговаря на този „дарк” стил – тъмен и мрачен, защото филмът е хорър. И наистина тази рокля стана страхотна и любима моя. Другата абитуриентка е вдъхновяващ млад човек – историк, иска да учи английска филология, чете изключително много романи и си поръча класическа рокля от 18 век, която е като на принцесите тогава – с големи плисирани жабо ръкави, корсет и пола с волани. Това са двете абитуриентки, чиито рокли коренно се различават от стандартните. Те са направо като сценични костюми. Приятно ми е, че и миналата година дойдоха момичета с разчупени идеи, които претворихме в тоалети.

Корсетите предпочитани ли са, както и по-разголените форми в горната част на тялото?

Да, предпочитат се по-отворените в горната част рокли. Рядко се търсят дълги ръкави. Може би само пет от абитуриентките ще са с ръкав или с един, който ще е асиметричен. Като цяло те харесват тънички презрамки или корсет. Но сексапилът на тоалетите е така премерен, че да не се прекрачва границата и да се преминава в пошлост. Защото в последните години се нагледахме на „модно бедствие”. Чалга манталитетът в държавата доведе до консуматорство и резултатът е този, за съжаление, който виждаме на баловете. Много момичета смятат, че колкото повече от плътта се вижда – толкова по-добре, което е огромна грешка в мисленето им.

Със сигурност има и майки на абитуриентки, които се обличат в Romantika Fashion”. Какви са техните предпочитания?

Всяка дама има своите предпочитания – някои майки държат на секси тоалети, доближаващи се до избора на рокля на дъщеря им, други искат по-обрани, които ще могат да облекат и на други поводи. Хубаво е майката да се съобрази с фигурата, с възрастта си, с цвета на кожата и този на очите и косата си. Но като че ли най-важно е тоалетът да пасва на натюрела и темперамента на човек, за да подчертае себе си и вътрешната си красота – правило, което важи и за майки, и за абитуриентки - въобще за всички клиентки.

Ако ти сега си абитуриентка, би ли променила визията си от преди години?

Със сигурност (смее се)! Бих свалила 7-8 килограма преди бала и не бих избрала една от роклите си. С тъмносинята нямах проблем, но червената, с която бях на събирането с гостите, не бих облякла. Тя беше копринена с висока талия. Сега бих заложила на рокля по тялото, с цепка и да е черна. Но тогава майка беше против да съм облечена в черно и да изглеждам секси. Затова един ден сама ще си правя булчинската рокля (смее се). Макар че, да си призная, винаги питам мама за мнението й.

Как се чувстваш, създавайки красиви облекла?

Получавам вдъхновение, гледайки много ревюта, както и следейки в социалните мрежи всичко, свързано с мода. Но най-вече подхранвам фантазията си от разговорите и творенията на моята майка, както и от платовете, които заедно избираме. Ходим непрекъснато на изложения в Италия, Франция, Испания за платове, за дантели. Тя обикновено ми казва: „Доротея, спри! Не може да поръчаш всички дантели, за да ги превърнем в рокли!”. Аз съм ненаситна и мога много платове да поръчвам, само да има кой да ги шие (смее се). Но наистина има страхотни материи, които ме изкушават.