На 83 г., след боледуване, почина известният дизайнер Роберто Кавали. Той остави огромна модна империя и шесто дете, което е едва на няколко месеца.

В света на модата е трудно да станеш икона. Това обаче не важи за Роберто Кавали... Без него? Едва ли! Звезди като Тина Търнър, Шер, Мадона, Синди Крауфорд, Дженифър Лопес го обожават. На родна земя дори вече можем да срещнем хора, които носят неговото име. 

С какво Кавали допринесе за модния бизнес?

Всеки има своята история. Тези, които разчитат тя да бъде написана от съдбата, докато ядат семки пред телевизора и сменят канала по време на рекламите, за да не „скучаят”, едва ли ще се превърнат в световноизвестнни дизайнери, писатели, певци или... в Роберто Кавали.  Той, от своя страна, не е чакал мечтата му да се сбъдне, защото си е пожелал това, виждайки падаща звезда. Е, неоспорим факт е, че не всеки е имал късмета да се роди в Италия, но въпросът в крайна сметка е в таланта.

Противно на всеобщото вярване, че мъжете дизайнери изневеряват твърде много (най-вече с манекенки), има щастлив брак с красивата Ева Дюрингер – участвала и печелила редица конкурси за красота. Как ли е да си омъжена за дизайнер? Късметлийка! 

Преди да удари джакпота с красавицата, Роберто здравата се е потрудил  в професионален план. Създава революционна технология за печат върху кожа и започва да прави пачуърк от всякакви материали.

На 30-годишна възраст той вече е горд съставител на модна колекция. Първият си бутик пък отваря в Сен Тропе. От там нататък всичко е ясно – кариерата му достига своите световни върхове. Кавали не спира да изненадва аудиторията през цялото си творчество. Едно от най-впечатляващите му изобретения са дънките, обработени с пясък. Друго, с което е допринесъл за занаята са дънките с ликра. Да! Отново негово дело. Той въвежда и рисуването с лазер върху тъканите.

Брокат, животински щампи и още за стила на Роберто Кавали

Кавали не е от онези дизайнери, които се придържат стриктно към класиката в облеклото.  Той по-скоро е от онези, които залагат на различното, секси и предизвикателно облекло. В същото време обаче не изневерява на стила си. Почти няма човек, който да познава работата му и да не може да разпознае негово творение.

Щампован дънков плат, инкрустации върху кожа, брокат и животински щампи са само част от неговите колекции. За него са характерни екзотичните рисунки и страстта към деликатното подчертаване на женската красота. Неее, не нежната половина, а онази еротичната, горещата… пареща женска сексуалност. Неговите модели са изключително близки до природата – свежите цветове, земните тонове, фееричните визии, естествените коприни и шифон.

На негови ревюта можем да се докоснем до пъстроцветната и дива Африка. В тоалетите му се разливат пера от птици, змийска кожа и елементи на животинска козина. Не е чудно и че присъстват вечерни рокли от деним – материя, която е прието да се използва за ежеднвени облекла.

Кой се облича с Кавали?

За жалост не всеки може да си позволи този лукс. Е, поне можем да взимаме пример в крайна сметка имитацията е най-висшата форма на ласкателство.

Тези, които могат да се похвалят с притежанието на някои от моделите на дизайнера, са звездите. Не, не онези в небето – те са си красиви и така, а и самият Кавали черпи вдъхновение от небесния безкрай. Това са онези звезди, които “греят” на телевизионния екран.

С тоалети на твореца можем да видим Холи Бери, Кристина Агилера, Черил Коул, Тина Търнър, Шер, Мадона, Синди Крауфорд, Дженифър Лопес, Наоми Кемпбъл и много други. Благородно им завиждаме! 

Какво обича Кавали?

Освен страстта към дрехите и женската красота, Роберто има слабост и към киното. Казват, че тази страст граничи с мания. Той създава своите колекции и ги представя така, сякаш снима филм. Дизайнерът споделя, че ревютата му са като по сценарий – първо дава име на колекцията, после измисля героите и решава кой цвят, материя или десен ще играе главната роля.

Разнообразие, стил, красота…  линия за вечерни облекла, младежка линия Just Cavalli, аксесоари, парфюми, лейбъл за мъжки облекла и специална линия за деца Angels.

За почитателите на екзотиката и природните красоти, дрехите на Роберто Кавали са точният избор. Пера, леопардови щампи, камъни във всякакви цветове, коприна, шифон, кожа, деним. 

Шесто дете на 82 години 

На завидната възраст от 82 г. модният дизайнер става баща за шести път. Момченцето е от 38-годишната му шведска партньорка Сандра Нилсън, с която са заедно от 15 години.