В началото на 2008 г. всички бяхме потресени, когато научихме, че 28-годишният актьор Хийт Леджър е починал – няколко месеца преди премиерата на най-новия му филм. А когато филмът излезе, целият свят осъзна, че Хийт Леджър е направил най-добрата си роля. Но перфекционизмът иска жертви и за да изпълни както трябва ролята на Жокера в „Черния рицар“, Хийт Леджър е бил готов да даде всичко. Дори живота си.

Хийт Леджър: Никога не бих се снимал в такъв филм

Режисьорът Кристофър Нолан си е бил набелязах Леджър за своите филми още от самото начало. Той се е свързал с актьора и му е предложил ролята на Батман в „Батман в началото“, но Хийт Леджър отказал и добавил, че никога не би участвал в такъв филм.

По това време Хийт Леджър вече беше популярно име в Холивуд. Той започна кариерата си като актьор в телевизията през 90-те години и през 1999 г. доби сериозна популярност (най-вече сред женската аудитория) с участието си във филма „10 неща, които мразя в теб“.

Снимка: Getty Images

Статусът му на секссимвол се затвърди през 2001 г., когато го гледахме в хита „Като рицарите“. С такова успешно начало на кариерата беше ясно, че на Леджър му предстои бляскаво бъдеще в киното. Актьорът започна да се снима в по-сериозни филми и по времето, когато Нолан го е поканил да играе Батман, Леджър вече е бил ангажиран с „Планината Броукбек“, който получи изключително добри ревюта, а самият Хийт беше номиниран за „Оскар“. Да участва във филм за Батман би изглеждало като стъпка назад в кариерата му.

Младият актьор съжалил, че не приел ролята, след като видял готовия филм на Кристофър Нолан. Режисьорът, който до този момент имаше само два много добри, но не особено популярни филма, успя да докаже, че е един от най-талантливите киносъздатели в Холивуд и превърна познатата комиксова история в един от най-добрите филми на 2005 г.

Когато получил предложение да участва в продължението на филма, този път като Жокера, Леджър приел без колебание и без дори да прочете сценария. Той едва ли е подозирал, че това ще стане най-добрата му, но и последна завършена роля.

Перфектният Жокер

Снимка: Getty Images

Жокера е най-големият противник на Батман в комиксите. Той е садист и психопат, но също така е страшно харизматичен и успява да събере около себе си десетки последователи, готови да убиват и да сеят разруха по негова команда. Това не е лесна за изпълнение роля и актьорите, които се заемат с нея, или остават в историята на киното (като Джак Никълсън и Хоакин Финикс) или се провалят (като Джаред Лето). Но и Никълсън, първият Жокер в киното, и Хоакин Финикс, който има шанс да спечели „Оскар“ за ролята, признават, че най-доброто изпълнение е това на Хийт Леджър.

Младият актьор винаги е бил много стриктен, когато става дума за подготовка за роля, но за ролята на Жокера стига до крайности:

Отседнах в един лондонски хотел за около месец, заключих се в стаята, отворих дневника си и започнах да експериментирам с гласове – исках да намеря точния глас и смях. Започнах да разбирам какво е да си психопат – някой със съвсем малко или изобщо без никакви угризения от действията си. Един абсолютен социопат, хладнокръвен клоун убиец.

Хийт Леджър, ноември 2007 г.

Актьорът се справя толкова добре с разбирането на персонажа, че Кристофър Нолан (режисьор, известен с пълния си контрол над филмите) му дава свобода в изграждането на образа.

Забавлявах се с пълната свобода, която Кристофър Нолан ми даде, защото нямаше никакви ограничения за това, което Жокера ще каже или ще направи. Нищо не го притеснява и всичко е една голяма шега.

Хийт Леджър, ноември 2007 г.

Доверието на Кристофър Нолан е толкова голямо, че дори позволява на Хийт Леджър сам да режисира двата видеозаписа, които Жокера прави във филма, за да носят те духа на персонажа. Леджър лично е подбрал и дрехите, с които виждаме Жокера във филма.

Снимка: Getty Images

Роля, от която не можеш да избягаш

Цялата тази отдаденост на ролята обаче е имала и негативни последици. На първо място е било това, че Хийт Леджър се е изолирал изцяло от външния свят. Докато се е подготвял за снимките не е общувал с никого и по цял ден е бил в образа на Жокера.

По-сериозен проблем обаче било безсънието, което мъчело актьора през целия снимачен процес. През ноември 2007 г., два месеца преди да умре, Хийт Леджър сподели пред журналистката Сара Лайл:

През последната седмица съм спал средно по два часа на нощ. Не мога да спра да мисля – тялото ми е изтощено, но умът продължава да работи.

Хийт Леджър

За да се отърве от безсънието, актьорът започва да пие сънотворни и на 22 януари 2008 г. именно те причиняват смъртта му. Актьорът е открит от чистачката си в апартамента си в Ню Йорк, към който и до днес се стичат хора, за да оставят цветя до сградата.

Снимка: Getty Images