Един от авторите на наградения с "Оскар" документален филм „Навални" е българин - разследващият журналист Христо Грозев. Филмът се фокусира върху събитията около отравянето на Алексей Навални през 2020 г.

Снимка: Getty Images

Вижте по-долу 10 любопитни факта за българския журналист:

1. Грозев се присъединява към "Белингкат" (Bellingcat) през 2015 г. като разследващ репортер. Организацията за разследваща журналистика е основана от британския журналист и бивш блогър Елиът Хигинс.

2. Обявен е за издирване от Москва в края на декември 2022 г., като официално руските власти не съобщават причина за преследването на разследващия журналист.

3. Кремъл видя „политизация" в Оскара за "Навални". „Въпреки че не съм го гледал, смея да предположа, че има известен елемент на политизиране на темата тук", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

4. Грозев не е допуснат в залата при връчването на наградите БАФТА заради опасения за сигурността, свързани с издирването му. „Навални" спечели наградата в категорията за най-добър документален филм на Британска академия за филмово и телевизионно изкуство.

5. Едно от първите големи разследвания на журналиста е отравянето на Сегей Скрипал. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската награда за преса за разкриване на отравянето.

6. Грозев твърди, че съществува голяма опасност за живота му. "Путин е бил много по-бесен, след като е гледал филма", признава още Христо пред bTV. 

Снимка: Getty Images

7. Истината е, че „срещу мен няма разследване, но все пак съм в списъка на най-издирваните в Русия за престъпление", написа в Туитър профила си разследващия журналист на 8 февруари.

8. Веднага след отличието Христо Грозев публикува трогателни думи за своя баща в Туитър: „За съжаление, баща ми не доживя да види тази победа. Но той продължава да живее в спомените ни“.

9. През 2009 г. Христо заедно с Карл Хабсбург се пробва да придобие телевизионния канал Europe.

10. През 2014 г. Грозев навлиза на украинския пазар, придобивайки мрежа от радиостанции, които първоначално са известни като Radio EU, а по-късно са преименувани на Kraina FM.