Отличието за "Най-добър документален филм" на "Навални" определено е сред най-обсъжданите решенията на американската Киноакадемия.

Продукцията на HBO разказва за последната година от живота на политика преди да бъде вкаран в затвора.

Той преживява отравяне с Новичок, след което се лекува с месеци в Германия и веднага след кацането си на родна земя е арестуван.

Златната статуетка получи семейството му - съпругата Юлия и двете им деца Захар и Даша.

Снимка: Getty Images

Заедно с тях в Холивуд беше още една жена, близка до Навални - Мария Певчих.

Певчих е част от неговия "Фонд за борба с корупцията". Родена в Русия, но учила в Лондон, тя е сред лицата на организацията, след като Навални бе осъден.

Певчих е изключителна популярна сред опозиционно настроените руснаци - наскоро интервю с нея натрупа над 10 млн. гледания само за две седмици.

Певчих заедно с българина Христо Грозев участва в разследването на "ФБК" разкрило хората, опитали се да отровят Навални.

Скоро след това името й нашумява в социалните мрежи и не кой да е друг, а самия Хю Грант започва да я следва в Туитър.

"Оказа се, че господин Грант отдавна следи какво правим ние с ФБК и Алексей Навални.", разказва тя за запознанството си с британската звезда. "Хю е великолепен - забавен, интелигентен и подкрепя нашата кауза."

Днес Певчих публикува снимка, на която държи "Оскар" в ръцете си.

"Алексей, тази награда е за теб. И не филма е причината, а ти самия и твоите действия, които не могат да оставят никого равнодушен - нито в Русия, нито в Холивуд", пише тя.