Българското Черноморие е място с дълбоки корени в историята и традициите ни, като същевременно остава модерно и атрактивно за посетителите от цял свят. 

  • Красивата като богиня Натали Трифонова на почивка в Гърция (СНИМКИ)
  • Край Шкорпиловци щъркелите се събират за дългото пътуване на юг (ВИДЕО)
  • Как Ирина Тенчева отпразнува имения ден на сина си Самуил – „този прекрасен, рус делфин“
  • Хитър трик! 60 различни тоалета в една малка раница
  • Свети Константин - райското зелено селище, скрито в тучната природа на Родопа планина
  • В разгара на пътуванията: Ето кои са най-големите страхове за жените и мъжете (ВИДЕО)
  • Вкусна почивка: Най-интересните кулинарни фестивали по света (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • Живот като на кино: Кейти Пери и Орландо Блум със зрелищен скок от хеликоптер (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • "Животът е планина": Силвия Петкова за най-важната цел на всеки (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • Плаж „Малдиви“, АТВ в пустинята и крокодилска ферма - как да пътувате изгодно до Тунис (СНИМКИ)

Крайбрежието ни е истинско съкровище за всички влюбени в лятото и морето. Там, където Стара планина величествено завършва своя път в морето – на нос Емине, се намира символичната граница между северното и южното Черноморие. По цялата дължина от 378 километра, морският бряг ни подарява 209 плажа, разпръснати като бисери по тази красива крайбрежна линия, с обща площ от 16 кв. км.

Всеки от тези плажове има своя собствен чар – някои са просторни и обгръщат хоризонта, докато други са уютно сгушени в живописни морски заливи. 

Снимка: София Крачанова

Първият курорт по българското крайбрежие е „Св. св. Константин и Елена“, разположен само на 10 км от центъра на Варна. Това е място, което слага началото на българският черноморски туризъм.

 

НАЧАЛОТО НА БЪЛГАРСКИЯ МОРСКИ ТУРИЗЪМ

Историята на курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“ започва още през XIV-XVI век, когато е създаден едноименният манастир в чест на император Константин I Велики и императрица Елена.

Този манастир е станал притегателен център за посетители, търсещи спокойствие и изцеление в морските води и лечебните минерални извори. Няколко века по-късно, след Освобождението на България, метсността започва да се развива като туристическа дестинация, привличаща не само местни, но и чуждестранни гости.

През 1908 г. на мястото на стара манастирска сграда е построен първият почивен дом, наречен хотел „Прага“, кръстен на първите чужденци, които го посещават – чехи. Този период бележи началото на организирания морски туризъм в България.

 

ЗЛАТНИЯТ ВЕК НА „СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА“

През годините, комплексът променя своето име и облик, като между 1957 и 1992 г. е известен като „Дружба“. През този период курортът се превръща в предпочитана дестинация за отдих, с два открити басейна с гореща минерална вода, които функционират целогодишно. Температурата на водата достига до 55 градуса, което прави мястото уникално и привлекателно за здравословен туризъм.

В тези години „Св. св. Константин и Елена“ се утвърждава като курорт от национално значение, третият по капацитет и четвърти по посещаемост в България. Комбинацията от море, термална вода, пясъчни плажове и вековен парк привлича туристи от цял свят.

ЛЕГЕНДИ И КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Курортът не е само място за почивка, но и културно-историческа дестинация. Името му е свързано с манастира „Св. св. Константин и Елена“, чието създаване се губи назад във времето и е обгърнато в легенди.

 

Според една от тях, по време на османското владичество, група монаси, прогонени от разрушените си обители, намират убежище в околностите на Варна и основават няколко манастира, включително „Св. св. Константин и Елена“. Този манастир става важно място за поклонение и отдих.

ПРЕВРЪЩАНЕТО НА КОМПЛЕКСА В СЪВРЕМЕНЕН КУРОРТ

След Освобождението на България през 1878 г., княз Александър I Батенберг посещава комплекса през 1880 г., което поставя основите на неговото развитие като курорт. Той предлага град Варна да се превърне в лятна столица на България, което води до създаването на двореца „Евксиноград“.

Развитието на зелените площи в комплекса е дело на чешкия паркостроител Антон Новак, който внася семена от черен бор от Франция и създава уникална горска среда. Днес курортът е известен със своите красиви паркове, стогодишни дървета и защитени видове, сред които и над 300-годишен полски бряст.