След като лавина падна и затрупа двама сноубордисти и скиор в Боровец, акцията по издирването приключи. Тялото на изчезналия скиор е открито, сочи информация на bTV.

Всеки любител на зимните спортове трябва да знае, че наред с удоволствието от снега и пистите, зимните спортове носят и неприятности. Хубаво е да бъдете подготвени. Ето 10 неща, които задължително трябва да знаете, когато излизате да се забавлявате в снега.

Съвети при лавина:

Снимка: iStock

1. Изкарайте курс за лавинна безопасност, за да научите повече за лавинния терен, оценката на снежната покривка, спасителните техники и практиките за безопасно пътуване. Знанията са най-добрата ви защита.

2. Проверявайте лавинните прогнози: Преди да излезете на пистата, проверете лавинната прогноза. Тези прогнози се предоставят от организации като Лавина Канада, Американската лавинна асоциация или от местен лавинен център.

3. Винаги пътувайте с поне още един човек и се уверете, че всички в групата ви са оборудвани с лавинна предпазна екипировка и знаят как да я използват.

4. Носете основно оборудване за лавинна безопасност, включително лавинен фар, сонда и лопата. Те са от решаващо значение за намирането и изкопаването на затрупани жертви в случай на лавина.

Снимка: iStock

5. Бъдете наясно с лавиноопасния терен – писта или извън нея. Ако сте на пистата, задължителният багаж е по-малък. Състои се от каска и протектор за гърба.

6. Нестабилният сняг е признак за лавинна опасност. Оценете стабилността на снежната покривка, като срежете с лопатата.

7. Придвижвайте се поединично в лавинен терен, особено по склонове, по-стръмни от 30 градуса. Поддържайте безопасно разстояние между членовете на групата, за да намалите риска от предизвикване на лавина.

8. В случай на лавина се опитайте да избягате настрани, ако е възможно. Ако ви застигне, опитайте се да останете на повърхността, като плувате или се хванете за дърво или скала. Тук идва на помощ и въздушната възглавница – вече има раници с такива.

9. Бъдете подготвени да проведете спасителна акция, ако някой от групата ви бъде затрупан от лавина.

10. Спазвайте забраните и ограниченията в лавиноопасните райони и винаги се придържайте към местните разпоредби.