Навън е студено, а когато говорим за опасен студ, той може да причини измръзване, което може да ви лиши от крайчетата на носа, ушите, брадичката, пръстите на ръцете или краката, ако не внимавате. Измръзването се получава, когато кожата и тъканта под нея замръзнат, което може да се случи много по-бързо, отколкото можете да си представите, пише Си Ен Ен.

Какво причинява измръзването?

Измръзването не зависи само от външната температура. Влияние оказва и факторът на охлаждане от вятъра. С увеличаване на скоростта на вятъра телата ни се охлаждат по-бързо, което води до понижаване на температурата на кожата. По-голямата надморска височина също може да увеличи скоростта, с която кожата може да замръзне.

Националната метеорологична служба в САЩ е създала таблица за студения вятър, която показва времето, което може да отнеме измръзването при различни температури и скорост на вятъра. Индексът е тестван върху модели на човешко лице.

Например, ако е -17,8°C и е безветрено, вероятността да измръзнете е сравнително малка. Ако добавите вятър със скорост 25 км/ч, измръзването ще започне след 30 минути. Ако вятърът се увеличи до над 80 км/ч, ще са необходими само 10 минути, за да измръзнете.

Кожата ви ще измръзне за едва 5 минути, ако сте навън при -31,7°C и скорост на вятъра малко над 40 км/ч.

Кой е изложен на риск?

По-податливи сте на измръзване, ако пушите, приемате лекарства, наречени бета-блокери, имате лошо кръвоснабдяване на краката, диабет или синдром на Рейно - състояние, при което силните емоции или ниските температури предизвикват спазъм на кръвоносните съдове и блокират притока на кръв към крайниците.

Възрастните хора и хората, които живеят навън, без подходящо облекло, отопление и храна, също са изложени на висок риск, както и туристите и ловците, които не са облечени правилно и остават на открито твърде дълго.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също алармира, че всеки, който употребява прекомерно количество алкохол или незаконни наркотици, е изложен на висок риск. Въпреки че може да имате усещането, че тялото ви е по-топло, в действителност температурата на тялото и кръвното ви налягане спадат.

И разбира се, вероятността да получите измръзване е по-голяма, ако не сте облечени подходящо за времето.

Как изглеждат измръзванията?

Измръзване от първа степен: Първата степен на измръзване често се нарича " ледена кожа" и започва със зачервяване и усещане за иглички. В този случай бързо се измъкнете от студа, за да избегнете по-нататъшно увреждане на кожата.

Лекото измръзване по тялото може да се затопли със собствената ви телесна топлина; опитайте например да пъхнете пръстите си в подмишницата. Затоплете зачервените пръсти на краката си с потапяне в топла, но никога гореща вода за максимум 30 минути. Тъй като няма да можете да разберете с тези зачервени пръсти, изпробвайте водата с друга част на тялото, за да сте сигурни, че е подходяща. Затоплете отново ушите, носа и бузите с топли кърпи, накиснете ги отново и ги използвайте многократно.

Подгответе се за малко болка, докато измръзналите участъци се съживят. Ще разберете, че затоплянето е приключило, когато кожата е мека и всички усещания са се върнали. "Но не използвайте печки или подложки за затопляне", предупреждават от CDC. Тези изтръпнали части не могат да определят температурата и могат лесно да се изгорят, докато се затоплят.

Измръзване втора степен: "Повърхностно измръзване" е вторият етап. Той е известен като измръзване от втора степен и започва, когато кожата ви започне да става светлобяла или сиво-жълта вместо червена. Тя може дори да започне да изглежда синя. В кожата започват да се образуват ледени кристали и тя може да стане твърда и да изтръпне откъм усещания. Някои хора казват, че усещането е "восъчно".

Тъй като болката и зачервяването отшумяват, за съжаление хората често не осъзнават какво им се случва. Не след дълго обаче кожата може да се затопли и да започне да се подува, което е признак, че е настъпило увреждане на тъканта. Това е моментът, в който е необходимо бързо медицинско лечение, за да се предотвратят по-нататъшни, по-сериозни увреждания.

Незабавното затопляне е от ключово значение, но то трябва да бъде извършено внимателно от обучени медицински специалисти, които веднага ще увият пострадалия участък, за да го предпазят. Понякога могат да се появят мехури, пълни с течност, а кожата може да щипе, да гори и да се подуе драстично.

Измръзване от трета степен: "Дълбокото измръзване" е следващият етап, при който кожата може да изглежда синя и изпъстрена с петна и да изтръпва от болка и студ. Могат да се образуват пълни с кръв мехури. Мускулите в близост до зоната може да не работят правилно. На този етап има опасност от образуване на кръвни съсиреци и ще се нуждаете от противосъсирващи медикаменти, които да увеличат притока на кръв към областта.

Медицинската помощ е от решаващо значение на този етап, за да се избегне ампутация на наранената тъкан. В зависимост от сериозността на нараняването тъканта може да изглежда черна и да се усеща твърда след затоплянето ѝ. Ако тъканта е умряла, процес, наречен гангрена, може да се наложи мъртвите участъци да бъдат изрязани или ампутирани. Понякога може да се стигне и до дълготрайни увреждания на мускулите, сухожилията, нервите и костите в областта.

Как се лекува измръзване

Ако няма възможност за незабавна медицинска помощ, увийте засегнатите участъци в стерилни превръзки, като внимателно разделите наранените пръсти на ръцете и краката един от друг. Но се опитайте да движите засегнатите области възможно най-малко, за да избегнете по-нататъшно увреждане на тъканите. /БГНЕС