Английският актьор и писател Стивън Фрай падна от двуметровата сцена на лондонската О2 арена, където се провеждаше конференция за изкуствен интелект (ИИ), и беше откаран в болница с наранявания на ребрата и краката. Това съобщава вестник „Таймс“, като се позовава на очевидци. Според един от тях „беше твърде тъмно, нямаше парапет, той падна на пода от два метра височина и беше откаран в инвалидна количка“. 

Инцидентът се случи точно след като Фрай се оплака от сцената, че гласът му е клониран с помощта на изкуствен интелект и е използван в документалния филм без разрешение.

„Не съм казал нито дума… и това ме шокира“, каза той. Според Фрай е използван неговият прочит на седемте тома на поредицата за младия магьосник Хари Потър.

Фрай не разкрива кой е продуцирал документалния филм, като отбелязва, че ИИ е можел да бъде използван, „за да каже всичко - от призив за щурмуване на парламента до порнография, и всичко това без мое знание или разрешение“.

Той е информирал за това агентите си от двете страни на Атлантическия океан, които „нямали представа, че такова нещо е възможно“. Няма да мине много време и пълнометражните „дийпфейк“ видеоклипове ще бъдат също толкова убедителни, смята комикът.

Според „Таймс“ клонирането на гласове вече е станало много по-лесно, тъй като моделите на изкуствения интелект са станали по-усъвършенствани. Базираният в Лондон стартъп „ИлевънЛабс“ (ElevenLabs) е създал инструмент за изкуствен интелект, който може да клонира гласове на 30 езика.

Снимка: Getty Images

Тази година компанията беше принудена да предприеме допълнителни мерки за защита на технологията, след като тя беше използвана за „клониране на гласа на актрисата Ема Уотсън и дублиране на „Майн кампф“ ("Моята борба") на Адолф Хитлер“.

Стивън Фрай играе лорд Мелчът и генерал Мелчът в сериала на Би Би Си „Черното влечуго“, Питър Мортън в „Приятелите на Питър“, Оскар Уайлд в „Уайлд“, инспектор Томсън в „Госфорд парк“. Той е и разказвачът в „Пътеводител на галактическия стопаджия“. С близкия си приятел Хю Лори изпълняват главните роли в сериала "Джийвс и Устър".