Звездите на шоубизнеса от цял свят отдадоха сърдечна почит към покойната кралица Елизабет II. Британските знаменитости в областта на развлекателната индустрия споделиха публично скръбта си.

Хелън Мирън, която изигра монарха в биографичния филм "Кралицата" от 2006 г., се нарече "горда, че бях Елизабет".

"Скърбим за една жена, която със или без корона беше олицетворение на благородството", написа Мирън.

Елтън Джон, който има разкошен дом в непосредстрвена близост до замъка Уиндзор, заяви, че е "дълбоко натъжен" от кончината на Елизабет.

"Тя беше вдъхновяващо присъствие и преведе страната през някои от най-великите и най-мрачните ни моменти с грация, благоприличие и истинска грижовна топлота", написа той в Инстаграм.

"Кралица Елизабет беше огромна част от живота ми от детството до днес и тя ще ми липсва много", допълни легендарният изпълнител.

Елтън Джон беше посветен в рицарско звание от кралицата през 1998 г. - само няколко месеца след като изпя преработена версия на "Candle in the Wind" на погребението на Даяна, принцесата на Уелс.

Колегата му Мик Джагър изрази скръбта си от загубата на човек, който е присъствал "през целия ми живот. В детството си си спомням, че гледах по телевизията най-интересните моменти от нейната сватба. Спомням си я като красива млада дама, до много обичана баба на нацията".

Композиторът и театрален продуцент Андрю Лойд Уебър в изявление в Туитър заяви, че "наследството на Елизабет ще бъде запомнено като безкористен маяк за любов, разбиране и празнуване на ближните по целия свят".

Авторката на "Хари Потър" Джоан Роулинг заяви, че Елизабет е "заслужила почивката си".

"Тя изпълни дълга си към страната чак до предсмъртните си часове и се превърна в траен, положителен символ на Великобритания по целия свят", написа тя в Туитър.

Звездата от телевизионните риалити предавания и бивш фронтмен на Black Sabbath Ози Озбърн, който беше част от състава на концерта за златния юбилей на кралицата през 2002 г., нарече Елизабет Втора "нашата най-велика кралица".

"С натежало сърце казвам, че е опустошителна мисълта за Англия без кралица Елизабет II", заяви рокаджията, който наскоро разкри, че планира да напусне САЩ и да се върне да живее във Великобритания, пише още БГНЕС.

Момичето от "Спайс гърлс" - предприемач и съпруга на един от най-популярните английски футболисти Виктория Бекъм заяви, че смъртта на кралицата бележи тъжен ден "за целия свят". "Тя ще бъде запомнена със своята непоколебима лоялност и служба", написа Пош Спайс.

Снимка: Getty Images

Бившият бийтълс Пол Маккартни, който беше посветен в рицарско звание от Елизабет през 1997 г. и свири на Диамантения ѝ юбилей през 2012 г., отдаде почит на кралицата и на сина ѝ Чарлз, който я наследява на трона в Туитър: "Бог да благослови кралица Елизабет II... Да живее кралят".

Американските звезди също побързаха да изкажат съболезнования, а наследницата Парис Хилтън обяви Елизабет за "оригиналното момиче шеф".

Друга риалити звезда Клои Кардашиян разказа за усещането за приемственост, което кралицата е внесла в един постоянно променящ се свят през 70-те години на престола. "Тя наистина украси света и никога няма да има друга като нея", заяви Кардашиян.

Звездите от големия екран също отдадоха почит, като актрисата Бет Мидлър заяви: "Никога повече няма да видим такава като нея. Тя беше непоколебима, твърда и отдадена на каузата си до самия край".

В Туитър профила на мечето Падингтън, което пи чай и участва с монарха в популярното кратко видео по случай 70-годишнината на Елизабет на трона, пишеше просто: "Госпожо, благодаря ви за всичко".

Вижте повече за кралица Елизабет II в следващите видеа: