В слънчевото утро на 13 юни 1981 г. кралица Елизабет II язди коня си по време на ежегодния парад Trooping the Colour – тържеството, с което се отбелязва рождения ден на британския монарх, който и да е той, вече над 260 години.

Пищният парад се предава по телевизията и всичко изглежда спокойно и хармонично. Като по време на изпипана до последния детайл церемония с вековна история.

Снимка: Getty Images

В един момент обаче от публиката проехтяват 6 изстрела. Кралицата е невредима, но 19-годишният й кон се подплашва и забързва за кратко своя ход. Коментаторът на BBC сякаш още не осъзнава какво се е случило и казва в ефир, че има „леко смущение“, а от скупчването на охраната зрителите разбират откъде идват изстрелите.

Кралицата успокоява коня секунди след стрелбата
Снимка: Getty Images

Оказва се, че атентатор е 17-годишният Маркъс Саймън от Кент. Три месеца по-късно, на 14 септември 1981 г., той е осъден на пет години затвор за държавна измяна.

17-годишният атентатор Маркъс Саймън от Кент
Снимка: Getty Images

Срамежливият и самотен младеж е бил вдъхновен за постъпката си от убийствата на Джон Кенеди и Джон Ленън. В своя дневник той е записал „Ще шокирам целия свят само с един пистолет. Ще стана най-известният тийнейджър в света“.

През октомври 1984 г. Маркъс Саймън е освободен предсрочно и му е дадена нова самоличност. От затвора той е писал писмо до кралицата с молба за прошка, но не е получил отговор.

През 2016 г. BBC прави филм по случай 90-годишния юбилей на кралицата. В него принц Чарлз споделя за този драматичен момент в живота на майка си:
„Тя е чудесен ездач. А и знаете, че е много силен човек“.

Елизабет продължава да язди същия кон до неговата смърт през 1986 г. През март 2020 г. тя стана четвъртият най-дълго управлявал монарх в цялата световна история.

По-рано, през септември 2015 г., Елизабет Втора зае първото място в историята на Великобритания, когато надмина прапрабаба си кралица Виктория, ръководила държавата 63 години и 216 дни.

Елизабет е едва на 25, когато се възкачва на трона след ранната смърт на баща си Джордж VI. Днес тя е на 94 години, а съпругът й принц Филип е на 99!