Една от малкото положителни страни на пандемията от COVID беше това, че затворените по домовете си хора започнаха да четат повече и да купуват повече книги. Това беше очаквано, но голямата изненада е, че дори сега, когато вече няма локдаун, продажбите на книги остават все така силни. Това са наблюденията на британското издателство „Блумсбъри“, които стоят зад култовата поредица на Дж. К. Роулинг „Хари Потър“.

Снимка: Getty Images

Директорът на издателството Найджъл Нютън разкри, че продажбите са се повишили с 24% и издателството е спечелило над 200 млн. паунда за времето на пандемията.

„Всички си задавахме въпроса дали увеличеното четене от пандемията ще продължи“, каза той за вестник „Гардиън“. „И сега вече знаем отговора – четенето вече се е превърнало в навик и продължава да се развива добре.“

Снимка: Getty Images

Най-голямо е увеличението в продажбите на американката Сара Дж. Маас, авторката на „Двор от рози и бодли“. Увеличава се обаче и продажбата на по-стари книги на издателството, сред които, разбира се, е и „Хари Потър“.

Снимка: Getty Images

Въпреки че по-късно този месец се навършват 25 години от излизането на първия роман в магическата поредица, хората продължават да купуват и да четат книгите. Продажбите на „Хари Потър“ са скочили с около 5%, съобщават от издателството.