След по-малко от три седмици любителите на сериали ще влязат отново в света на „Песен за огън и лед“. Предстои ни да видим сериала “Домът на дракона“, който ни връща 200 години преди времето на „Игра на тронове“. Новият сериал обаче няма да бъде толкова провокативен, колкото първият и някои неприятни сцени ще бъдат спестени на зрителите.

Снимка: HBO

„Искам да уточня, че няма да показваме сексуално насилие в този сериал“, обясни продуцентката на сериала Сара Хес за списание „Vanity Fair“. „Например, когато едно такова нещо се случва, не го показваме на екрана, а се фокусираме върху последиците за жертвата и върху майката на извършителя.“

Това без съмнение ще разочарова част от зрителите, тъй като, отделно от интересната история и множество обрати, едно от най-забележителните неща в „Игра на тронове“ бяха сцените на насилие и голота.

Всеки, който е гледал сериала, ще си спомни изнасилването на Денерис от новия ѝ (значително по-възрастен) съпруг или изнасилването на Санса (отново от човек, за когото беше омъжена насила).

В сериала има около 50 случая, в които се показва изнасилване или сексуален тормоз. Това изглежда много, но в романите на Дж. Р. Р. Мартин тези случаи са над 200.

Снимка: YouTube

„Аз пиша за война“, обясни писателят причината да включи толкова много сцени на сексуално насилие. „Почти всяко епично фентъзи разказва за това. Но ако пишеш за война и просто включваш битките и героите, които убиват орки и подобни, но не опишеш сексуално насилие, тогава има нещо много неистинско във всичко това.“

Историята в „Домът на дракона“ също разказва за война – една от най-унищожителните граждански войни във Вестерос. Почитателите на Мартин знаят, че и тези събития са свързани с много сексуални престъпления. Те няма да бъдат показвани на екрана, но няма да бъдат и омаловажавани.

„Това, с което съм най-горда в нашия сериал е, че избрахме да се фокусираме върху насилието, на което жените са подложени заради патриархалната система”, обясни още Сара Хас.

Премиерата на „Домът на дракона“ ще е на 22 август. Първият сезон ще има 10 епизода.