Всеки крал или кралица може да се ожени за лице от същия пол и няма нужда да абдикира по тази причина - това е заявил служебният министър-председател Марк Рюте, пише BBC. Той е отговорил на въпрос какво би се случило, ако принцеса Амалия реши да се ожени за жена. 

Еднополовите бракове са законни в Нидерландия от 2001 г., но винаги се е приемало, че не могат да се прилагат за членове от кралското семейство, тъй като те трябва да осигурят наследник на трона. 

Наследницата на нидерландския престол, принцеса Амалия, навършва 18 години през декември 2021. Г-н Рюте е заявил че става въпрос за "хипотетична ситуации", но следващата кралица може да има жена до себе си в семейството. 

Снимка: Getty Images

"Затова кабинетът не смята, че престолонаследникът или кралят трябва да абдикира, ако иска да се ожени за партньор от същия пол", обяснява той в отговор на въпрос в парламента. 

Бъдещето на принцеса Амалия като най-голямо дете на крал Вилем-Александър е обект на сериозно внимание.  През лятото на 2021 г. книжно издание повдигна въпроса какво може да се случи, ако тя реши да се омъжи за партньор от същия пол. 

Въпросът накарал двама депутати от либералната партия VVD на самия г-н Рюте да попитат дали сегашните ограничения върху кралските бракове отговарят на "нормите и ценностите на 2021 г.

Въпреки че кабинетът дава ясно да се разбере, че еднополовите бракове са възможни, не се знае какво ще се случи с наследството, ако от еднополов кралски брак се родят деца - например чрез осиновяване или донор на сперма.

"Това е страшно сложно", обясни г-н Рюте. Нидерландската конституция гласи, че кралят или кралицата могат да бъдат наследени само от "законен потомък".

Очаква се Амалия да постъпи в университет през следващата година и тя е отказала кралските доходи, които й се полагат, докато е студентка.

Принцеса Амалия с крал Вилем-Александър
Снимка: Getty Images