Сър Елтън Джон ще стане Тик Токър поне за един ден. Легендарният британски музикант обединява усилията си с модерното сред по-младите хора приложение, за да подобри разбирането на хората за ХИВ вируса и за СПИН.

Снимка: Getty Images

От 25 ноември потребителите н приложението ще могат да направят тест и да проверят колко знаят за разпространението и методите за предпазване от СПИН. На първи декември Елтън Джон ще участва в предаване на живо, заедно със съпруга си Дейвид Фърниш и други световни знаменитости.

Снимка: Getty Images

„ХИВ може да изглежда като „вирус на миналото“, особено сега, когато сме изправени срещу COVID-19“, каза Елтън Джон в изявление за медиите. „Заболяването обаче все още може да засегне всеки човек. Трябва да се интересуваме от болестта и да сложим край на дискриминацията, свързана с нея. Ще разбием митовете около ХИВ и ще поговорим за безопасния секс и как хората могат да се предпазват.“

Когато през 80-те години избухва епидемията от СПИН, болестта първоначално се свързва най-вече с хомосексуалните мъже. И до днес много хора правят връзка между хомосексуализма и болестта, която се предава по полов път.

Снимка: Getty Images

Елтън Джон е символ за световната гей общност, след като стана една от първите знаменитости, които разкриха, че имат хомосексуални връзки. През 2014 г. той сключи брак с дългогодишния си партньор Дейвид Фърниш.