Покрай новината за откритата от Русия ваксина за COVID-19 си припомняме как в историческо отношение страната е пионер в масовите имунизации, заобикаляйки регулации и тествайки непроверени методи.

Всичко започва от Екатерина II Велика

Първата ваксинация на територията на Русия се смята, че е направена на 23 октомври 1768 г. и то на най-известния гражданин на страната – Екатерина Велика.

През XVIII в. едрата шарка била най-голямата заплаха за човечеството. Годишно от нея умирали над един милион души и се предавала изключително лесно. Руският трон също пострадал от болестта – през 1730 г. цар Петър II умира от едра шарка на 14-годишна възраст.

По това време смъртността от едра шарка била колосалните 40%. Въпреки това лекарите били забелязали, че ако веднъж се разболееш и имаш късмета да караш по-леко, след това никога повече не се разболяваш. Действието се развива цял век преди откриването на имунитета, като единственият познат на човечеството метод за примитивна ваксинация е т.нар. вариолация.

Този метод на придобиване на имунитет е доста необичаен от днешна гледна точка – от тялото на болен пациент се взима кожа, която след това се зашива в ръката на здрав човек. Здравият развива конкретната болест значително по-леко, след което придобива имунитет за цял живот.

Примери за вариолация има в китайски научни текстове, датирани от X в. Методът е тестван в Турция и Англия, предимно върху престъпници и сираци.

Снимка: Getty ImagesЕкатерина Велика била изключително изплашена от едрата шарка, поради което издирила лондонския лекар д-р Томас Димсдейл, който да извърши вариолация върху нея.

На 23 октомври 1768 г. Димсдейл взима „материя с едра шарка“ от 6-годишно дете, която зашива в ръката на царицата. Пред двореца го чакала карета с най-бързите коне – Екатерина разпоредила в случай, че тя умре от процедурата, нейните слуги да се погрижат Димсдейл да стигне по възможно най-бързия начин до Англия, за да се спаси от линч.

Шест дни след процедурата Екатерина Велика започнала да усеща симптомите на едрата шарка и се оттеглила в Царское село, днес – град Пушкин.

Всичко обаче приключило добре – царицата се възстановила за една седмица и вече била „имунизирана“ за едра шарка. Почти веднага след това, следвайки примера на Екатерина, 140 кралски особи се ваксинирали срещу болестта и превърнали превантивната мярка в мода на територията на Русия.

Екатерина Велика разпорежда методът за предпазване да бъде публикуван в цялата страна, за да знаят местните лекари как да го прилагат. Години по-късно Димсдейл се завръща в страната, за да ваксинира внуците на царицата – тогава Русия била водеща в битката с едра шарка в цяла Европа.

По същото време крал Луи XV на Франция умира от едра шарка. Исторически документи сочат, че Екатерина казала „Каква варварщина! Науката вече може да лекува това заболяване“.

Прочетете целия материал на btvnovinite.bg: