Всеки от нас иска хубава работа, добри колеги и приятна атмосфера. А след първите няколко месеца на работното място – повишение и бързо израстване. Всеки иска – но не всеки успява и го получава. Някой се издигат за година, други - бавно, но сигурно, трети се застопоряват на едно място и дори не помирисват промени.

Кой ще се издигне по-бързо в кариерата – костенурката или хамелеонът? А вие какво животно сте в работата – носорог или дракон? Предлагаме ви 9 кариерни образа, по които можете да определите себе си. Опознавайки собствения си характер, по-лесно ще израснете в личен и професионален план.

Тип костенурка: леко и бавно

В работата:  Този тип хора градят кариерата си бавно, без много шум и вълнение. Околните може и да не забележат напредъка им, защото се случва на принципа „на час по лъжичка”. Техните действия са изключително точни и последователни – започват като офис служител, след 3 години са заместници, а след 5 – ръководители. 

Характер: Тези хора следват принципа на Карлсон от покрива „Спокойствие и само спокойствие”. Те са сдържани, странят от публичните изяви и не са особено инициативни. Тяхната сила е в аналитичната работа.

Тип кон: със скок

В работата: Те са подчинения на своята амбиция. Искат да поемат всички задачи и именно поради тази причина на ден подхващат поне 3 различни неща. Те продължават да мислят как да разработят стратегиите и да се справят с проблемите дори на сън. Когато се провалят, се изправят бързо – изтупват се от праха и започват отначало. Ръцете ги сърбят за работа, пълни са с енергия и реагират на предизвикателствата бързо. Бързината им пречи да анализират. Не умеят да чакат, нито да работят добре с пари и сметки. Принципът им на работа е „Да започнем, пък после ще видим”.

Характер:
Те са смели и строят кариерата си бързо. Реализират се добре на позиции, за които е важен контактът с хора – реклама, PR, търговия.

  • Трите страхотни награди от темата "Живот след ваканцията" отиват при...
  • 5 БГ звездни бебета и техните приключения на път
  • Ървин Уелш ~ Избери живота. Избери работа. Избери кариера. Избери семейство...
  • Да бъде лавандулово момиче – всяка жена го заслужава поне веднъж
  • 5 златни правила за баланс между личния живот и кариерата
  • Какво животно си в работата? Част 2
  • Как това, което ти предлагаш, ще направи ученика щастлив?
  • Малък трик, с който да заздравите изтощената от летни приключения коса
  • Попълнете този забавен тест и спечелете страхотни награди
  • Когато се връщаш на работа след ваканция, а ти се иска да... хванеш гората

Дракон: от засада

В работата: Този тип хора правят кариера като издебват точния момент, за да се изстрелят на върха. Те вървят по пътя нагоре внимателно, като проявяват изключително рядък талант и познания. Хората дракони са хитри и умни. Девизът им е „Ако изгубим ден, ще наваксаме два”.

Характер:
Ориентират се отлично в заобикалящата ги обстановка, умеят да чакат, но могат да се издигнат в кариерата си и само за час.

Вълк: на лов

В работата: Те са не какви да е вълци, а единаци. Гледат единствено и само в целта. Затова често не виждат какво се случва около тях. Като истински хищници дебнат жертвата си, често се представят за не такива, каквито са, а след премерени движения - скачат. Те са силни, често цинични и умеят да лавират между хората и мненията. Добри стратези и тактици са, но са уверени само когато вършат работа си самостоятелно. Техният девиз е „През калта към звездите”.

Характер:
Нямат нужда от екип, сами вземат важните и трудни решения.

Продължение