В първа част ви представихме кариерните модели - костенурка, кон, дракон и вълк. Днес ви предлагаме още пет. Кой от тях сте вие?

Заек: вечно бягащ

В работата: Този тип хора вечно бягат, търсят и често са нервни. Всеки следващ скок е по-висок от предишния. Заради бързината си те са много продуктивни. Често им се случва вместо да разрешават проблемите, да ги заобикалят по допирателната. Могат бързо да направят кариера в области, които са подчертано творчески, и да разработят ниши на пазара, които са нови. Девизът им е "Бързай, без да питаш".
Характер: Черпят вдъхновение от какво ли не, артистични и креативни са, спонтанни и бързо се адаптират в различни условия.

Хамелеон: променящ се

В работата: Те нямат лични изяви, нито искат да развиват кариерата си. Главната им задача е да са колкото се може по-близо до шефовете, като по всякакъв начин им показват колко добри и незаменими служители са. Те бързо могат да се превърнат в двойници на шефа, защото също като гъба попиват неговите маниери. Девизът им е „Мълчанието е злато”.

Характер
: Хората тип хамелеони могат умеят да се нагажда, да сервилничат и да правят комплименти.

Бик: срещу течението

В работата: Те обичат да разделят хората и да моделират колектива по свое усмотрение. Вземат само определени хора под крилото си и не се сближават с всеки. Дават обещания и правят революции. А когато се издигнат в кариерата си, безпардонно уволняват конкурентите. Девизът им е „Който не е с мен е против мен”.

Характер
: Новатори, проводници на грандиозни идеи и безспорни лидери. Трудно работят в екип и затова бързо се изкачват към върховете.

Лъв: голямата хапка

В работата: Те искат всичко – слава, пари, повече нови клиенти, и с радост приемат всички трудности. Те никога не бездействат. Рядко се провалят, защото от всяка дейност извличат изгода. Девизът им е „Да купуваме, после ще измислим за какво ни трябва”.

Характер:
Обаятелни личности, уверени във възможностите си и достигащи винаги до най-доброто. Често минават границите и са нахални.

Носорог: само напред

В работата: Движението напред е основно за този тип хора. По всяко време и на всякаква цена. Те са способни тотално да игнорират околните и да не се съобразяват с желанията им. Рядко се съобразяват с чуждото мнение. Дразнят се дори от самите себе си, ако се появят временни колебания относно крайният резултат от работата, с която са се заели.

Характер
:
Силни и упорити са и не се спират пред нищо. Понякога дори сами се поставят в трудни условия, за да се мотивират да свършат работата по-добре. Следват девиза на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече” и за работа, и за пари, и за колеги.

Важно! Според специалистите в областта на човешките ресурси, за да имате успешна кариера, е най-добре да комбинирате черти от различни кариерни модели животни.