На днешния 27 септември през 1958 г. се ражда един от най-провокативните шотландски писатели - Ървин Уелш, станал световноизвестен с първия си роман "Трейнспотинг", добил култов статут в съвременната култура. Роман, който "Sunday Times" определя като "най-доброто нещо, случило се на британската литература от десетилетия".

"Трейнспотинг" е същинска гара-разпределителна за разрушително приятелство на младежи, които се опитват да избягат от скуката и бруталността на живота с помощта на… хероин. Подобно на преобладаващата тематика в произведенията на Уелш, "Трейнспотинг" е изпълнен с проблемите и начина на мислене на наркозависимите, секса, хомосексуализма, клубната култура, футболното хулиганство, работническата класа и шотландската идентичност от 60-те години на миналия век до новото хилядолетие. 

За всичко "от другата страна" на ценностите и нормите, извън общоприетото и толерираното, Ървин Уелш продължава да пише в (продължението на "Трейнспотинг") "Дрога", както и други негови книги: "Лепило", "Гавра", "Порно", "Креватните тайни на майсторите готвачи".

Снимка: Getty Images

Днес Ървин Уелш навършва 61 години. Отбелязваме датата с култова реплика на Рентън от "Трейнспотинг", екранизиран от режисьора Дани Бойлпрез 1996 г. 

"Избери живота. Избери работа. Избери кариера. Избери семейство. Избери голям шибан телевизор. Избери перални машини, коли, музикални плеъри и електрически отварачки за консерви. Избери здравословен живот, нисък холестерол и стоматологична застраховка.

Избери ипотека с фиксирана лихва. Избери си първото жилище. Избери си приятели. Избери спортни дрехи и сак. Избери си холна гарнитура на изплащане в различни шибани тъкани. Избери принципа "Направи си сам" и после се чуди кой по дяволите си в неделя сутрин. Избери да стоиш на онзи диван и да гледаш затъпяващите телевизионни игри, докато тъпчеш полуфабрикати в устата си.

Избери да изгниеш накрая, напикавайки се в мизерен дом, засрамен от личността си, нищо повече от недоразумение за егоистичните, шибани изчадия, които си създал, за да те заменят. Избери своето бъдеще. Избери живота... 

Но защо ми е да правя всичко това? Аз избрах да не избера живота: избрах нещо друго. Причините? Няма такива. На кой са му притрябвали причини, когато имаш хероин?"